Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » ДУШАТА НА ЕДИН ИЗВОР

 

 

Отличени млади автори в националния конкурс "Душата на един извор"

 

Dushata_2018_otlicheni_LITERATURA.pdf [275 KB]

Dushata_2018_otlicheni_IZOBRAZITELNO IZKUSTVO.pdf [285 KB]

 

Творби на 230 участника се конкурират в творческото предизвикателство за млади художници и писатели "Душата на един извор"

Общо 230 творби на млади автори от цяла България постъпиха в Десетото издание на Националния конкурс за млади художници и писатели „Душата на един извор”. Интересът към юбилейното издание, като брой произведения, е над два пъти по-голям в сравнение с предходното издание на биеналето от 2016 г.

Конкурсът има за цел откриване на млади таланти в областта на литературата и изобразителното изкуство и стимулиране развитието им в избраната от тях творческа област. „Душата на един извор“ е посветен на паметта на двама емблематични ямболски творци - художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев. Организатори са община Ямбол, „Овергаз” и фондация „Млада България”.

В раздел „Литература“ постъпилите творби са общо 114, като по-многобройни са участниците в първа възрастова група – от 15 до 19 години – общо 85 автора. В по-голямата възрастова група – от 20 до 25 години са постъпили произведения на 29 участника.

Кратките литературни форми, които по регламент са: есе, разказ или приказка, ще бъдат оценявани от жури в състав: Христо Карастоянов, писател и журналист, носител на престижни награди за литература, Мая Виденова – изпълнителен директор на фондация „Млада България” и Илиана Илиева – автор на поетични книги, представител на „Овергаз”.

В раздел „Изобразително изкуство“ са постъпили картини на общо 116 участника. При по-малките техният брой е 70, а участниците над 20-годишна възраст са 46. Картините на младите художници ще журират: Петко Йорданов - скулптор, директор на Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, Георги Павлов – доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, асистент в катедра „Плакат и визуална комуникация” на Национална художествена академия – София, член на Управителния съвет на Камара на дизайнерите в България, както и Маргарита Дончева – доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател по рекламна графика в НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен.

Журирането на творбите е анонимно, като резултатите от класирането ще бъдат обявени до 4 май, петък.

И тази година конкурсът Душата на един извор“ привлече интереса на автори от всички краища на България. Постъпили са произведения, включително на такива, живеещи извън пределите на страната.

Отличените на призовите места творби във всяка от категориите и възрастовите групи, както и други номинирани произведения ще бъдат включени в едноименния сборник, какъвто традиционно се издава във всяко издание на конкурса.

Награждаването на победителите и представянето на отличените творби в специална изложба ще бъде на 8 юни 2018 г., в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол.

 

ДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ И ПИСАТЕЛИ

„ДУШАТА НА ЕДИН ИЗВОР”

 

ПОСВЕТЕН НА ХУДОЖНИКА ЖОРЖ ПАПАЗОВ И ИЗКУСТВОВЕДА КИРИЛ КРЪСТЕВ

 

Ако сте на възраст от 15 до 25 години, това е вашият конкурс.

 

Темата е свободна. Журито - респектиращо. Наградите са повече от обнадеждаващи:

ПЪРВА НАГРАДА – 1200 ЛВ.

ВТОРА НАГРАДА – 800 ЛВ.

ТРЕТА НАГРАДА – 600 ЛВ.

 

Ако имате дарбата да рисувате в техниките АКВАРЕЛ, ПАСТЕЛ, ТЕМПЕРА, ГРАФИКА, МАСЛО.

Формат на картините – от минимален 42/30 см до максимален 50/70см.

 

Ако обичате да пишете ПРИКАЗКА, КРАТЪК РАЗКАЗ, ЕСЕ

Обем на литературните творби  - до 3 страници (100 машинописни реда).

 

Постъпилите творби се журират в две възрастови групи, като обявеният награден фонд важи за всяка една от тях и в двете категории (литература и изобразително изкуство):

1. Възраст на участниците от 15 до 19 години;

2. Възраст на участниците от 20 до 25 години.

 

Преди да представите своите творби, трябва много внимателно да се запознаете с регламента на конкурса. РЕГЛАМЕНТ

Важно! Всяка творба трябва да бъде придружена от попълнен и подсписан ФОРМУЛЯР ЗА РЕГИСТРАЦИЯ

 

Краен срок за представяне – 13април 2018г.  (важи пощенското клеймо от датата на изпращане) на:

-  за картини и рисунки, плюс попълнен формуляр за участие с подписана декларация: на адрес: 8600, Ямбол, пл. „Освобождение“ № 1, Културно-информационен център „Безистен“ – за конкурса;

- за литературни творби:  Само литературното произведение – по електронен път на адрес: yambol@bezistena.com ; Литературното произведение – на хартиен носител, плюс попълнен формуляр за участие с подписана декларация: на адрес: 8600, Ямбол, пл. „Освобождение“ № 1, Културно-информационен център „Безистен“ – за конкурса.

 

Резултатите ще бъдат обявени до 4 май 2018 г.

Отличените творби ще бъдат публикувани в специален сборник, в електронни и печатни медии, както и на интернет-страниците на „Овергаз”, Община Ямбол и Фондация „Млада България”.

 

За повече информация:

Община Ямбол - тел.: (046) 681 404;Културно-информационен център „Безистен“ – гр. Ямбол,  тел: (46) 61 00 66,  yambol@bezistena.com .

“Овергаз Инк.” АД: www.overgas.bg

Фондация „Млада България”:  mlada.bg@gmail.com .

 

Състав на жури в Х Национален конкурс за млади художници и писатели „Душата на един извор – 2018“