Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Позиция на община Ямбол по повод Международен маскараден фестивал „Кукерландия“

Позиция на община Ямбол по повод Международен маскараден фестивал „Кукерландия“

04.12.2018 г.; 146
Автор: Пресцентър

Както община Ямбол вече обяви по повод предстоящото през 2019 г. Двадесето, юбилейно издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, занапред тя остава единствен организатор на събитието.

Във връзка с получено по този повод писмо от община „Тунджа“, в отговор община Ямбол изрази официалната си позиция по коментираните въпроси и оповести публично становището на кмета Георги Славов.

Пълният текст на писмото, както и предхождащата го кореспонденция, са публикувани на сайта на община Ямбол: www.yambol.bg , в рубриката „Новини“.

Община Ямбол припомня, че от 13 ноември т.г. стартира приемът на заявки за участие на маскарадни групи в 20 юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2019. Годишнината на фестивала ще бъде отбелязана с пищни събития в продължение на четири поредни дни – от 28 февруари до 3 март 2019 г. Мястото на най-голямото кукерско сборище отново ще бъде Градският парк, превърнат в Кукерград. Дефилетата на маскарадните групи ще бъдат в двата почивни дни 2 и 3 март.

----------------------------------

Позицията на община Ямбол, изразена в писмото на кмета на Ямбол Георги Славов:

ДО

Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

КМЕТ НА

ОБЩИНА „ТУНДЖА“

ОБЛАСТ ЯМБОЛ

Относно: Международен маскараден фестивал «Кукерландия»

Уважаеми господин Георгиев,

Във връзка със стартиралата подготовка на ХХ-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2019, Ви информирам, че община Ямбол като традиционен основен организатор на събитието, счита за целесъобразно да остане занапред негов единствен организатор. Решението е с оглед натрупания опит както по отношение популяризирането на „Кукерландия“ като едно от най-мащабните събития в националния културен календар, така и във връзка с извършваната от община Ямбол организационна работа, включително финансово обезпечаване на събитието.

Използвам повода да изкажа своята благодарност за добрата съвместна работа в последните години, като съм уверен, че и занапред ще продължи традиционното силно участие на тунджански маскарадни групи в дефилето и другите събитията в рамките на фестивала. Община „Тунджа“, наред със Стралджа и Елхово, е пример за успешната работа по съхраняване, поддържане и развитие на кукерските традиции, които са емблематични за нашия край. В подкрепа на това са и отделните общински празници на кукерските игри, организирани от всяка една от тях. От друга страна, участието на състави от трите общини дава онзи специфичен с богатството на традициите облик на „Кукерландия“. Затова, отговорност на община Ямбол като областен център е да дадем възможност за изява и представяне на този колорит, именно развивайки и популяризирайки Международния маскараден фестивал „Кукерландия“.

С уважение,

ГЕОРГИ СЛАВОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ

 

Файлове към новината

KUKERLANDIA_pismo_Yambol_2.pdf [61.4 KB]

Kukerlandia_pismo_Tundja (2).pdf [195 KB]

KUKERLANDIA_pismo_Yambol_1.pdf [41.3 KB]