Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » zlatna_diana_2018

МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЗЛАТНАТА ДИАНА“ ИДВАТ ПО-БЛЯСКАВИ ОТ ВСЯКОГА

 

    

Амбициозна програма, по-бляскава от когато и да било, предлагат тазгодишните Музикални празници „Златната Диана“. В 50-ия си, юбилеен творчески сезон, организаторите и домакини от Камерен оркестър „Дианополис“ са поканили за изява в Ямбол изключителни личности от световната музикална сцена.  Най-ярката „звезда“ на празниците е харизматичният цигулар и виртуоз Светлин Русев. Изключителен инструменталист, с многобройни международни награди, свирещ на цигулка Страдивариус от 1710 г. Светлин Русев е дългогодишен концертмайстор на симфоничния оркестър на Френското национално радио, преподавател по цигулка в Националната консерватория в Париж, също и в Женева.

Силното българско присъствие на „Златната Диана 2018“ се допълва от  младия кларинетист, родом от Ямбол, Боян Иванов, който във втората вечер ще си партнира в дуо с тайвано-френската пианистка Лизиен Чен. И двама развиват музикалните си кариери в Лондон.

Великолепната „Травиата“, представена от Пловдивската опера ще гостува в третата вечер на музикалните празници – 17 април.

Заключителният концерт, по традиция, крие много изненади, подготвени от Фестивалния симфоничен оркестър. Ключовият гост-солист този път е неподражаемият Теодосий Спасов.

Музикалните празници „Златната Диана 2018“ се реализират с изключителната подкрепа на община Ямбол. Билетите за концертите могат да бъдат закупени от касата във фоайето на Голямата зала на общината. Телефон за контакт и заявки: 087 669 40 83.

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ СЪС СВЕТЛИН РУСЕВ

 

   

Музикалните празници 2018 стартират на 15 април, неделя, с концерт на Камерния оркестър в Безистена, с начален час 11.30. За първи път на ямболска сцена ще чуем фамозния цигулар Светлин Русев – музикант от световна величина, който бе солист и на тържествения концерт по откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Концертмайстор е Красимира Султанова. Под диригентската палка на маестро Илиевски ще прозвучат няколко от най-емблематичните произведения на българското музикално изкуство – „Песента" на Панчо Владигеров, „Севдана" на Черкин, „Адажио" за струнен оркестър на Кюркчийски. В програмата са включени още и шедьоври на европейски автори – „Кармен Фантазия" на Сарасате и „Симпъл симфони" на Бритън.

 

КАМЕРНА ВЕЧЕР С ДУОТО БОЯН ИВАНОВ – КЛАРИНЕТ И ЛИЗИЕН ЧЕН – ПИАНО

 

  

На 16 април, понеделник, почитателите на класическата музика ще се потопят в пъстрия букет от „евъргрийни“ в жанра като „Рапсодия в синьо" от Гершуин, „Аве Мария" от Шуберт, „Рондо алла турка" на Моцарт, мелодии от „Риголето", танго, чардаш и мн. др. Мястото е Синият салон на НЧ „Съгласие – 1862“, начало на концерта: 19.00. Двама изключителни млади инструменталисти ще поднесат своя прочит на класиките. Виртуозният кларинетист Боян Иванов работи от 2008 г. в Лондон и вече има зад гърба си концерти в Роял Албърт Хол, Кралица Елизабет Хол и др. През 2014 г. участва в концерта „Селебрейтинг Джон Лорд“ заедно с рок-легендите „Дийп Пърпъл“. Пианистката Лизиен Чен също респектира с множество изяви, включително концерти и записи за BBC и др.

 

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПЛОВДИВ ПРЕДСТАВЯ „ТРАВИАТА“

 

  

Вече традиционно и очаквано от публиката е представянето на оперен спектакъл в рамките на „Златната Диана". Точно затова третата вечер на музикалните празници – 17 април, ще предостави възможност на любителите на това изкуство да се насладят на една от най-изпълняваните опери в света – „Травиата" от Джузепе Верди. Представлението на Държавна опера Пловдив е гаранция за незабравими мигове в зрителния салон на читалище „Съгласие“. Начало – 18.00 часа.

 

ГАЛА КОНЦЕРТ С ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ФЕСТИВАЛНИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

 

   

Броени месеци след фурора, предизвикал в столичната зала „България“ в началото на тази година, Теодосий Спасов представя в Ямбол новия си авторски концерт за кавал и кларинет в партньорство с Боян Иванов.

Веднага след него фамозният финал на Музикалните празници 2018 ще даде Фестивалният симфоничен оркестър с изпълнение на може би най-познатата симфония в историята на музиката - № 5 на Лудвиг ван Бетовен. Програмата включва и увертюрата „Български реминисценции" на маестро К. Илиевски, изпълнявана вече от множество симфонични оркестри в България и Европа.

Заключителният концерт на 18 април ще бъде в Голямата зала на Община Ямбол от 19.00 часа.