Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Кукерландия 2019

 20 ГОДИНИ "КУКЕРЛАНДИЯ"

ПРОГРАМА НА ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ 28 ФЕВРУАРИ - 3 МАРТ

 

 

Програма на фестивала

Program of the festival

 

КАРТА НА ФУСТИВАЛА

ХХ МЕЖДУНАРОДЕН МАСКАРАДЕН ФЕСТИВАЛ "КУКЕРЛАНДИЯ" - ЯМБОЛ `2019               СЕ РЕАЛИЗИРА С ПОДКРЕПАТА НА:

Символът на „Кукерландия“ оживява в анимирани рекламни клипове

Серия от анимирани рекламни клипове провокират публиката за предстоящото 20-о юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2019. Стилизираното кукерче от логото на фестивала „оживява“ в поредица от видео спотове. Клиповете разиграват сюжети, които препращат към традициите на кукерските игри – прогонването на злото, посрещането на пролетта и пробуждането на природата. В стилистиката на част от клиповете е вплетена българска шевица като символ на съхранените автентични обичаи, също и като връзка с традиционното облекло на кукерите от ямболския край.

Стилизираният кукер е неизменен символ на ямболския фестивал от 2009 г., когато община Ямбол го регистрира като своя запазена марка, заедно с останалите елементи на логото (шрифт и цветове), в Патентното ведомство.

Новите клипове вече са качени на официалния сайт на община Ямбол (www.yambol.bg), на банера, посветен на фестивала. Видеата могат да бъдат видени и на Фейсбук страницата на „Кукерландия“ и в YouTube.

До края на седмицата ще бъде пусната в обръщение и по-разширена версия на рекламен клип, който ще се излъчва включително и по Българската национална телевизия, която е традиционен медиен партньор на фестивала.

Ямболската „Кукерландия“ е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 г. насам. Юбилейното му двадесетото поред издание ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март. За участие до момента са регистрирани повече от 80 маскарадни групи от цяла България, също и гостуващи състави от чужбина. Състезателното дефиле на кукери и маскирани очаква своята многохилядна публика на 2 и 3 март (събота и неделя) в Градския парк на Ямбол, превърнат в „Кукерград“. Събитието е организирано от община Ямбол и се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Рекламни клипове - Кукерландия:

КУКЕРЛАНДИЯ - ЗВЪН И РИТЪМ1_Kukerlandia - zvun i ritum.mp4 [5.95 MB]

КУКЕРИЦА2_Kukerica.mp4 [9.33 MB]

КУКЕРСКО ЗлоГОНИЕ3_Kukersko ZloGonie.mp4 [10.9 MB]

КУКЕРИТЕ ИДАТ4_Kukerite idat.mp4 [5.63 MB]

Гигантски кукерски маски гостуват под купола на столичното Ларго

Страховити гигантски кукерски маски посрещат посетителите на столичното „Ларго“ и още с разполагането им се превърнаха в атракция за безброй фотосесии на столичани и гости на София. Експонираните под купола на Античния комплекс „Сердика“ артистичните инсталации са запазена марка на ямболския Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, който тази година чества своя 20-ти юбилей.

Триметровите съоръжения представят в стилизиран вид типичните за тази част на България кукерски маски. Заради съхранените традиции, районът си е спечелил нарицателното име „Кукерландия“, откъдето идва и името на ежегодния фестивал, организиран от община Ямбол. Според изследователи, корените на кукерските игри се откриват в далечните езически времена и се свързват с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници. Днес традициите на кукерството имат своя пълнокръвен живот в селищата от региона, утвърждавайки Ямбол като един от центровете на маскарадните игри в страната.

Гигантските маски могат да бъдат видени в столичния музея на открито под „триъгълника на властта“ до 1 февруари (петък). След това „турнето“ на гигантите продължава в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На 28 февруари те се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което се дава начало на фестивала „Кукерландия“. В продължение на четири дни те ще бъдат част от традиционната „Алея на гигантските маски“, превърнала се в неизменен символ на фестивала от 2011 година насам. В тазгодишното юбилейно издание, алеята включва вече общо 20 артистични инсталации.

 Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“

Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ ще бъдат и тази година една от атракциите на започващия утре Международен фестивал на маскарадните игри - „Сурва“. Осем триметрови чудовища ще оформят експозицията на открито до Двореца на културата в Перник. Артистичните инсталации представят в стилизиран вид характерни за региона на Ямбол кукерски маски. Те са част от общо 20-те подобни съоръжения, оформящи Алеята на гигантските маски на ямболския фестивал.

Пътуващата изложба гостува на пернишкия „Сурва“ за трета поредна година като приятелски поздрав към най-стария маскараден фестивал в България. Гостуването там е израз на партньорските взаимоотношения между двата основни центъра на маскарадните традиции в страната – Перник и Ямбол. Освен гигантските маски, изложбата включва снимки, илюстриращи характерните особености в облеклото и маските на сурвакарите в Пернишко и на кукерите в Ямболско. Едновременно с това показва богатото многообразие на съхранените традиции – нещо, което обединява като обща кауза двата града.

След гостуването си в Перник, пътуващата изложба „Гигантските маски на „Кукерландия“ тръгва отново на турне в още няколко града на страната – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На финала страховитите гиганти се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което по традиция стартира маскарадният фестивал „Кукерландия“.

Тази година, по случай 20-я юбилей на ямболския фестивал, се подготвя нова, двадесета поред маска, която със своите внушителни над 5 метра височина, ще бъде сред новите атракции на кукерското сборище.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол `2019 очаква своите гости в дните между 28 февруари и 3 март.

 

Фотографско предизвикателство в 20-я юбилеен Маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол `2019

 

Специфичният фотографски поглед върху маскарадните игри с фокус върху детайла, мистичното послание или неподправената атмосфера на подобни събития ще бъде представен в рамките на 20-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукурландия“ – Ямбол `2019. Ежегодното кукерско сборище, организирано от община Ямбол, тази година ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март. За 15-та поредна година основно съпътстващо събитие на фестивала е едноименният фотографски конкурс с изложба.

От 8 януари започна приемането на фотоси, като до участие се допускат фотографии на български и чужди автори. Снимките могат да бъдат черно-бели и цветни, без ограничение на използваните технологии. Фотографиите илюстрират традиционните маскарадни игри в България и Европа.

Участниците трябва да качат своите снимки за предварителна селекция на сайта www.kukerlandia.com, в рубриката „Фотоконкурс“ до 24.00 часа на 15.02.2019 г. След подбор и селекция, извършено от авторитетно седем членно жури, в салона на изложбата-конкурс ще бъдат допуснати до 45 снимки. С цел максимална обективност при журирането, фотографиите, качени за предварителна селекция и снимките, отпечатани за изложбата, ще бъдат анонимни до произнасяне решението на журито. Крайните победители ще станат ясни по време на награждаването в рамките на фестивала, на 2 март при откриването на изложбата от 13.00 часа в Художествена галерия “Жорж Папазов” – Ямбол.

Фотоконкурсът с изложба „Кукерландия“ е неизменна част от програмата на фестивала от 2005 г., като в изданията му досега са участвали стотици професионални и любители фотографи от страната и чужбина. Освен да отличава творбите с най-висока художествена стойност, атрактивност и сила на посланието, конкурсът дава път и на млади автори, със специална награда, учредена за тях. Събитието е организирано от община Ямбол, Сдружение „Ямболска фотографска общност“, Художествена галерия „Жорж Папазов” и Общинско предприятие „Туризъм и култура“

Подробности за конкурса на: www.kukerlandia.com и www.yambol.bg .

Ямболската „Кукерландия“ се готви за 20-годишния си юбилей

През 2019 г. ще се проведе 20-ото юбилейно издание на организирания от община Ямбол Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Това е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 година насам. В основата му са характерните за региона кукерски традиции, отличаващи се със своята специфика и в същото време богато разнообразие по отношение на костюми, персонажи и игри в различните населени места. През годините фестивалът „Кукерландия“ се утвърди като едно от най-зрелищните и мащабни събития в културния календар на страната ни, привличайки десетки хиляди участници и публика от страната и чужбина.

Двадесетото юбилейно издание на „Кукерландия“ ще бъде в четири поредни дни – от 28 февруари до 3 март 2019 г. „Предвиждаме, както винаги, изключително богата програма и много изненади, за да дадем на участници и посетители онова уникално преживяване, което зарежда всички ни“, коментира по повод предстоящата годишнина кметът на Ямбол Георги Славов.

От днес стартира приемът на заявки за участие в състезателното дефиле на маскарадните групи, което е и най-пищното събитие в програмата на фестивала. То отново ще бъде в два поредни дни – събота и неделя (2-3 март). Наградният фонд е в размер на 15 000 лева и се разпределя от авторитетното жури в няколко различни категории. В двадесетото издание на фестивала, освен лауреатите, всяка група ще получи поощрителна парична награда за поддържане на маскарадната традиция, юбилеен плакет и диплом за участие.

Заявки могат да бъдат изтеглени от туристическия портал на община Ямбол www.tourism-yambol.com или от официалния сайт на община Ямбол www.yambol.bg . Крайният срок за подаването им е 25 януари 2019 година (петък). Допълнителна информация може да бъде получена от: Общинско предприятие „Туризъм и култура“ – Ямбол, телефони: 046/610066, 0895599627, 0895510313; e-mail: .

Файлове към новината

Регламент_2019.pdf 

Онлайн заявка за участие 2019