Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦАО, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Спортни новини

 

ПРИКЛЮЧИ СЪСТЕЗАНИЕТО ПО СПОРТНО ОРИЕНТИРАНЕ И СКОРОСТНО ИЗКАЧВАНЕ НА ЗАЙЧИ ВРЪХ

Приключи състезанието по спортно ориентиране и скоростно изкачване на Зайчи връх. Община Ямбол подкрепи инициативата, която е част  от програмата „Децата и спортния клуб“ на Министерство на младежта и спорта. Организатори бяха клубът по спортно ориентиране „Диана“ Ямбол, Регионален исторически музей Ямбол и Превантивно-информационния център за борба с наркоманиите. В подготвените маршрути в археологически резерват „Кабиле“ се впуснаха 110 състезатели от Сливен, Стара Загора, Бургас, Търговище, Хасково Габрово, Твърдица и Ямбол.

В скоростното изкачване на Зайчи връх при мъжете най-добре се представиха Пламен Драганов от Ямбол, който подобри миналогодишния резултат и Панайот Панайотов. И двамата са възпитаници на треньорката Петрана Чамова. При жените начело се класира Десислава Димова от Търговище, следвана от ямболските състезателки Преслава Тодорова и Биляна Серафимовска.

В комплексното класиране по спортна ориентиране най-добре се представиха отборите на Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Състезанието се проведе за втора година и приключи при много добра организация. Домакините от клуб по спортно ориентиране „Диана“ имат амбицията догодина да се проведе отново и то да стане традиционно. За изненада на любителите на спортното ориентиране се очаква стартовете на маршрутите да бъдат в град Ямбол.

Община Ямбол ще съдейства за организацията и провеждането на състезанието през 2021 г.. Регионален исторически музей Ямбол и  Превантивно-информационния център за борба с наркоманиите Ямбол също подкрепят инициативата.

 

 

   

 

Нова площадка с уреди за фитнес на открито е монтирана в подножието на лесопарк „Боровец“

Нова площадка за фитнес на открито беше изградена в подножието на ямболския лесопарк „Боровец“.  Уреди за обществено използване от този тип са монтирани за първи път в България. Производител е финландската компания Street Barbell, специализирана в оборудване за фитнес уреди на открито, които предоставят възможност за промяна на натоварването посредством преместваеми тежести.

Особен интерес сред трениращите предизвика мултифункционалната станция, която предлага изключително разнообразие от упражнения. Станцията, на която могат да тренират до 24 човека едновременно, включва 13 модула - шведска стена, прав лост, двоен лост, троен лост, мултифункционален лост, лост сфери, халки, маймунски стълби, 45º стълба, боксова круша, хендстенд, стойки за лицеви опори и успоредки. Фитнес площадката е допълнена и от втора комбинация, която е съставена от три уреда.

Оборудването, което може да се използва както от професионални спортисти, така и от ентусиасти, се отличава с добра биомеханика и обмислен дизайн.

Комбинацията от фитнес уреди на Street Barbell и мултифинкционалният уред на фирма Titan  дават възможност на всеки жител на Ямбол да се наслади на пълноценна фитнес тренировка на открито. На площадката е монтирано осветление, предстои да бъде изградено и видеонаблюдение. Пространство бе предварително почистено и допълнено с пейки за отдих и кошчета за отпадъци.

 

     

     

 

 

54-ти републикански лекоатлетически крос „Диана“

Заместник-кметовете на Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев откриха 54-тия републикански лекоатлетически крос „Диана“.

„В продължение на повече от половин век това авторитетно лекоатлетическо състезание издига равнището на спорта в Ямбол и обогатява 96-годишната история на ямболската атлетика. Спорт, който е с традиции в града ни и е дал на България световни, европейски и балкански шампиони. Пожелавам успех на всички, нека бягането Ви бъде без травми и да победят най-добрите!", каза Енчо Керязов.

На официалното откриване в събота, 24 октомври, присъстваха и народният представител Мария Цветкова, спортният директор на БФЛА Диян Драшков, общински съветници и др.

И тази година състезанието премина при засилен интерес от страна на лекоатлетите - над 65 състезатели от цяла България взеха участие в най-старото кросово бягане, в което се включиха и ученици от ямболските училища. Спортното събитие се организира с подкрепата на Община Ямбол, Българска федерация по лека атлетика и Клуб по лека атлетика „Тунджа“ – Ямбол. Наградният фонд за всички участници е осигурен от Община Ямбол.

Община Ямбол изказва специална благодарност към заслужилия треньор Йордан Атанасов и ръководството на спортен клуб по лека атлетика „Тунджа“.

 

Победителите в отделните възрастови групи:

Момичета под 16 години (1000 метра):

1. Андрея-Мария Димитрова – „Евър“ - Варна;

2. Анджелина Колева – „Супер спорт“ - Варна;

3. Сияна Казанджиева – „ЧМ- Атлетик“ - Варна.

 

Момчета под 16 години (1500 метра):

1. Мартин Атанасов – „Евър“ - Варна;

2. Константин Колев – „Атлетик“ - Поморие;

3. Руслан Янев – „ЧМ- Атлетик“ - Варна.

 

Девойки под 18 години (1500 м.):

1. Станимира Христова – „Тунджа“ - Ямбол;

2. Зорница Добрева - „Евър“ - Варна;

3. Деница Желязкова – „Стогос 2006“ - Нова Загора.

 

Юноши под 18 години (2000 м.):

1. Пламен Драганов - ЛК „Радио 999“ – Ямбол;

2. Панайот Панайотов - ЛК „Радио 999“ – Ямбол;

3. Станислав Рашков – „Атлетика 2012“ - Велико Търново.

 

Девойки под 20 години (2000 м.):

1. Елеонора Монева – „Загорец“ - Нова Загора;

2. Вероника Стефанова – „Атлетика“ – Хасково;

3. Николина Панчева - „Евър“ – Варна.

 

Юноши под 20 години (3000 м.):

1. Еркан Низан - „Евър“ – Варна;

2. Чудомир Черногоров - „Евър“ – Варна;

3.Вангел Димитров – „Атлет“ – Поморие.

 

Жени (3000 м.):

1. Моника Георгиева – „Локомотив 55“ - Горна Оряховица;

2. Билсерин Сюлейман – СКЛА - Нови Пазар;

3. Полина Тодорова – „Тунджа“ – Ямбол.

 

Мъже (4000 м.):

1. Исмаил Соенанджи - „Евър“ – Варна;

2. Сава Тодоров – „Дунав“ – Русе;

3. Цветан Бахчеванов – „Атлет“ – Поморие.

 

Момичета 5-6 клас (400 м.):

1. Дарина Георгиева – ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол;

2. Сияна Стоянова - ОУ „Николай Петрини“ – Ямбол;

3. Таня Алпай - ОУ „Любен Каравелов“ – Ямбол.

 

Момчета 5-6 клас (400 м.):

1. Павлин Асенов - СУ „Св. Климент Охридски“ – Ямбол;

2. Панайот Симеонов - СУ „Св. Климент Охридски“ – Ямбол;

3. Атанас Райков - ОУ „Любен Каравелов“ – Ямбол.

 

Момичета 7-8 клас (500 м.):

1. Преслава Тодорова - ОУ „П.Р. Славейков“ – Ямбол;

2. Диляна Начева – ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол;

3. Женя Шейтанова - ОУ „Николай Петрини“ – Ямбол.

 

Момчета 7-8 клас (500 м.):

1. Божидар Иванов - ЕГ „В. Карагьозов“ – Ямбол;

2. Нико Ибришимов – ПМГ „Атанас Радев“ - Ямбол;

3. Йордан Асенов - СУ „Св. Климент Охридски“ – Ямбол.

 

Девойки 9- 12 клас (500 м.):

1. Ирена Георгиева - ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол;

2. Полина Иванова - ЕГ „В. Карагьозов“ – Ямбол;

3. Християна Дичева - ПГ „Васил Левски“ – Ямбол.

 

Юноши 9-12 клас:

1. Антон Гатев - СУ „Пиер дьо Кубертен“ – Ямбол;

2. Красимир Пенев - ПГИ „Г.С. Раковски“ – Ямбол;

3. Ивайло Москов - СУ „Св. Климент Охридски“ – Ямбол.

 

 

         

         

       

 

Синдикатът на българските учители отбелязва 30 години от своето учредяване

Тази година Синдикатът на българските учители отбелязва 30 години от своето учредяване. През 2020 година се навършват 120 години от началото на работническото спортно движение в България. От 1 до 9 септември 2020 година, спазвайки противоепидемичните изисквания, в курортен комплекс „Албена“ се проведе XVI-та Спартакиада на учителите. В състезанията участваха 350 учители – мъже и жени от цялата страна, които се състезаваха в единадесет вида спорт.
Учителите Анатолий Иванов от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, Румен Шопов от Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“, Адриан Илчев от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ достойно представиха Община Ямбол, печелейки отборното състезание по дартс и златни медали с купа. Те завоюваха пето място на стрийтбол и пето място на петанк.
Участието на учителите в състезанието се осъществи с финансовата подкрепа на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански.
 
   
 

 

 Ямбол бе арена на стотици детски усмивки

Над 150 деца, разделени в 4 възрастови групи, премериха сили във футболния турнир провел се на 5 и 6-ти септември на стадион “Георги Дражев” в Ямбол.
Организатор беше местният футболен клуб "Арена", с финансовата подкрепа на Община Ямбол. Домакините от ФК "Арена” и гостите от ФК "Верея Стара Загора, ФК "Ника" Сливен, ФК "Казанлък", ФК "Орловец"-Габрово, ФК „Дряново" и ФК „Тракиец" Кукорево се впуснаха в големи футболни битки и предложиха много емоции на зрителите.
Турнирът завърши с усмивки и награди за всички деца, като в церемонията по награждаването се включиха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, председателят на Областния съвет на Българския футболен съюз Альоша Лужецки, бившият защитник на „Литекс“, „Славия“ и „Верея“ Живко Желев и други публични личности.
Голямата награда „Купата на кмета“ спечелиха отборите на ямболския ФК “Арена“ във възрастовите групи за родени през 2009, 2010 и 2011 г., а при най-малките спечели тимът на сливенския ФК „Ника“.
 
   
  
 

 

С ЯМБОЛСКО УЧАСТИЕ СТАРТИРА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КОЛООРИEНТИРАНЕ

През последните три месеца бяха отменени всички масови събития и прояви, включително спортните. Това доведе до промяна в календарния план на Българската Федерация по Ориентиране и датите за провеждане на Държавните първенства.

От 17 до 19 юли стартира Държавното първенство по Колоориeнтиране, което ще се проведе в райони около гр. Попово. Очаква се да присъстват отбори от цялата страна. Участие ще вземе и отборът на КСО „Диана“ Ямбол.  Първенството ще се проведе в три етапа – спринт и дълга дистанция в с. Зараево и щафети в с. Козница.  Състезателите от КСО „Диана“ тренират усилено под ръководството на треньора си Пепа Сотирова и очакванията ни са за достойно представяне. Това първенство е интересно и забавно поради това, че много деца и младежи обичат да карат колело и едно такова състезание по пресечени местности им много емоции. Разбира се е задължително носенето на каски и други предпазни средства за да се предотвратят евентуални наранявания. Вярваме, че всички ще се завърнат без травми и с медали, както през предходните години.

  

 

ЯМБОЛСКИТЕ КАРАТЕКИ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДСТОЯЩОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВА ВЪВ ВАРНА

С най малките каратеки на СК Киокушин Ямбол се проведе традиционният лагер в Росенец. Двуразови тренировки се водиха сутрин и следобяд от сенсей Георги Георгиев. В тренировъчния процес с по-големите състезатели се включи и шихан Николай Рачев от Бургас с тренировки по Кик бокс.

Амбициите на ръководството на клуба са организирането и провеждането на лагер школа в Камчия. Целите са подготовка на Ямболските състезателите за участие и успешно представяне в предстоящите Световно първенство за деца и Европейско за мъже и жени.

 

ВАЛЕНТИН ЗАХАРИЕВ - ШАМПИОН НА БАЛКАНИАДАТА ПО ДЖЕТ СКИ

 

 

ВЪВ ВОЛЕЙБОЛНА НАДПРЕВАРА СЕ СПУСНАХА ЯМБОЛСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ

Под егидата на спортен клуб по „ПОЖАРОПРИЛОЖЕН СПОРТ – област Ямбол" се проведе първият по рода си турнир по волейбол по случай празника на МВР – 05 юли. В турнира взеха участие представителни отбори на районните служби за „Пожарна безопасност и защита на населението" – Ямбол, Елхово, Стралджа и Болярово. Станахме свидетели на изключително оспорвана и много динамична игра, в която не липсваха емоции и изненади. Сред участниците в турнира се откроиха и такива, с потенциал и високо спортно майсторство, претендиращи за професионалната лига. В крайна сметка победител в турнира и наградата осигурена от организатора взе представителният отбор на „Втора дежурна смяна" при РСПБЗН-Ямбол с водач Добрин Андонов. Второ и трето място си поделиха отбор „Дневна" и „Първа дежурна смяна". Наградите връчи г-жа Виктория Димитрова, член на управителния съвет на сдружението „СКППС – област Ямбол".

Изказваме искрена благодарност на организаторите на събитието, управителният съвет на „СК ППС – област Ямбол" и цялото ръководство на община Ямбол за предоставената възможност срещите от турнира да се проведат в залата на градския стадион, както и за положените от тях усилия при съвместната ни дейност.

Б.Димитров

 

С ЯМБОЛСКО УЧАСТИЕ СТАРТИРА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КОЛООРИEНТИРАНЕ

През последните три месеца бяха отменени всички масови събития и прояви, включително спортните. Това доведе до промяна в календарния план на Българската Федерация по Ориентиране и датите за провеждане на Държавните първенства.

От 17 до 19 юли стартира Държавното първенство по Колоориeнтиране, което ще се проведе в райони около гр. Попово. Очаква се да присъстват отбори от цялата страна. Участие ще вземе и отборът на КСО „Диана“ Ямбол.  Първенството ще се проведе в три етапа – спринт и дълга дистанция в с. Зараево и щафети в с.Козница.  Състезателите от КСО „Диана“ тренират усилено под ръководството на треньора си Пепа Сотирова и очакванията ни са за достойно представяне. Това първенство е интересно и забавно поради това, че много деца и младежи обичат да карат колело и едно такова състезание по пресечени местности им много емоции. Разбира се е задължително носенето на каски и други предпазни средства за да се предотвратят евентуални наранявания. Вярваме, че всички ще се завърнат без травми и с медали, както през предходните години.

Да пожелаем успех на състезателите от Клуба по спортно ориентиране „Диана“ гр. Ямбол.

 

БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ДЖЕТ СКИ

От 10 до 12 юли в град Царево ще се проведе Балканско първенство по Джет Ски. Арена на водните битки ще бъде плаж Театро Бийч.

Организатори на събитието са Международната федерация по водомоторни спортове UIM, Българска федерация по водомоторни спортове и клуб Акватракс.

Град Ямбол ще бъде представен от клуб по ВМС 69 Рейсинг. В категориите до 180 к.с., до 230 к.с. и над 300 к.с. ще вземе участие миналогодишният носител на Балканска и Европейска титла, Валентин Захариев. При жените сили ще премери Ива Найденова.

Пожелаваме им успех и дано и тази година титлите да бъдат завоювани от клуб 69 Рейсинг Ямбол!!

 

   

 

 

ОТНОВО УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЯМБОЛСКАТА ЛЕКОАТЛЕТКА ПОЛИНА ТОДОРОВА

Състезателката от Клуб по лека атлетика „Тунджа“ Полина Тодорова се класира в топ шестицата на XXV-тия Балкански шампионат по лека атлетика за мъже и жени Истанбул. В зала "Атакьой" Полина е с победа в първа серия на 800 м. с личен резултат за сезона 2:10.87 мин. и пето място в крайното класиране. В щафетното бягане 4х400 м. отборът с нейно участие зае 4 място. Наставници на Полина са заслужилият треньор Йордан Атанасов и майсторът на спорта Галина Атанасова.

Достойно представяне! Браво,Поли! Бъди здрава и още много успехи занапред!

 

 

УСПЕХИ ЗА ЯМБОЛСКАТА ЛЕКА АТЛЕТИКА

При много силна конкуренция Полина Тодорова от клуба по лека атлетика „Тунджа“ стана Национална шампионка за жени на 800 м. в зала. Ямболската лекоатлетка завоюва и сребърен медал на 400 м. в зала Асикс Арена. Златният и сребърният медал на Полина са плод и на нейните наставници заслужилият треньор Йордан Атанасов и майсторът на спорта Галина Атанасова.

Тя е само на 22 години, но прославя Ямболската лекоатлетическа школа и печели медали не само от републикански, но и от международни състезания.

За леката атлетика и за бягането я открива нейната учителка по физическо възпитание – заслужилият майстор на спорта Тотка Петрова, която 40 години държи българския рекорд за 1500 метра при жените. Още в шести клас в училище „Св. Климент Охридски“ Поли е включена в програмата на Министерството на младежта и спорта „Спорт за деца в свободното време“. Тотка Петрова вижда в нея качества и я насочва към треньора си Йордан Атанасов, който заедно с Галина Атанасова я изграждат като състезател.

Сериозните й тренировки започват от момента, в който тя става ученичка в Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“, и успехите не закъсняват.

Личният резултат на Поли на 400 м. е 56,20 сек., а на 800 м. 2.09.02мин. Досега Поли е спечелила общо 66 медала от държавни и международни състезания. От републикански първенства са 47, от които 22 златни, 13 сребърни и 12 бронзови.

Устременият й път в спорта не пречи на Поли да продължава образованието си – в момента тя е студентка във Факултет „Техника и технологии“ в Ямбол по специалността „Автотранспортна и земеделска техника“.