Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Събитията от календара на Ямболската астрономическа обсерватория и планетариум през 2011 г. се посвещават на 40 години от основаването на обсерваторията

Събитията от календара на Ямболската астрономическа обсерватория и планетариум през 2011 г. се посвещават на 40 години от основаването на обсерваторията

31.01.2011 г.; 1362
Автор: Красимир Костов

Събитията от календара на Ямболската астрономическа обсерватория и планетариум през 2011 г. се посвещават на 40 години от основаването на обсерваторията. Това съобщи директорът на НАОП Юлия Върбанова. Почетен председател на организационния комитет е кметът на община Ямбол Георги Славов. Годишнината ще бъде отбелязана на 24 – 25 март с провеждане на национален семинар „От Ръдърфорд до Колайдера”. Свои доклади ще представят седем наши изтъкнати учени. За празника на Ямбол обсерваторията планира да изработи и монтира пред сградата на община Ямбол слънчев часовник. Сред останалите събития, залегнали в календара са още X X регионален конкурс и изложба на детски рисунки “ Земя и Вселена “ ,Изработване на декоративна ограда със съзвездия на наблюдателната площадка на НАОП и други.

Ямболската обсерватория с планетариум е създадена на 21 март 2011 година.

За тези години тя остана единствената в Югоизточна България . Ямбол е един от петте града в България , които притежават уникалния проект Планетариум. От създаването си обсерваторията е била посетена от общо 500 хиляди ученици и граждани, посетили както звездната зала, така и наблюдателните демонстрации.