Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Общинският съвет гласува решение за дългосрочен заем с цел инвестиции в инфраструктурата на града

Общинският съвет гласува решение за дългосрочен заем с цел инвестиции в инфраструктурата на града

28.12.2018 г.; 480
Автор: Пресцентър

С пълно мнозинство Общински съвет – Ямбол гласува днес решение за поемане на дългосрочен облигационен заем, с който да се финансират 15 значими обекта от техническата и социалната инфраструктура на града. Предложението, внесено от кмета Георги Славов, получи подкрепата на 26 общински съветника, против бяха 8.

Предвижда се облигационният заем да бъде в размер до 9 млн. евро, с 12-годишен период на изплащане, при лихва от 2,5 % и 2 години гратисен период. „Общинските облигации са достатъчно атрактивен, гъвкав и изгоден метод на финансиране. Много общини използват именно този инструмент, за да реализират важни проекти от инвестиционната си програма. Включително според мнението на експерти, той е предпочитан от общините заради по-изгодните условия в сравнение с банковите заеми“, аргументира се кметът по време на дебатите. Ямбол се разви много в последните 11 години и тази инерция трябва да бъде запазена и продължена, допълни още Георги Славов.

Планираните от общината мащабни ремонти включват: изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град; въвеждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината. Сред останалите инфраструктурни обекти са: основен ремонт (реконструкция) на улици в централна градска част в района на старата автогара, на ул. „Търговска" от „стара автогара“ до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1; основен ремонт на участък от ул. „Преслав" - от ул. „Тимок" до кръстовище с Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“ и др. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.

Решението на Общинския съвет е част от процедурата за изтегляне на дългосрочния облигационен заем. Предстои избор на финансов (инвестиционен) посредник, каквото е и изискването на закона при поемане на общински дълг.