Република България
Община Ямбол

Вие сте тук: Начало » Детски коледарски празник

Детски коледарски празник

19.12.2019 г.; 821
Автор: Пресцентър

10 коледарски групи от седем детски градини и две училища в Ямбол се включиха в традиционния Детски коледарски празник. За поредна година община Ямбол организира отделен празник за детските коледарски групи с цел стимулиране и популяризиране на уникалната традиция на танцуващите коледари.

Детският коледарски празник бе съпътстван от благотворителен базар с изработени от децата играчки и други празнични аксесоари. Събраните средства от базара са внесени във фонда на Коледната благотворителна кампания на община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“.

Участниците и гостите на детския коледарски празник имаха възможност да разгледат изложбата „От Коледа до Васильовден“, която се организира ежегодно от Общински детски комплекс, както и да присъстват на награждаването на отличените в едноименния конкурс за рисунка. Децата полчиха грамоти, връчени от заместник-кмета на Ямбол Енчо Керязов.

С много цветно настроение и детски усмивки премина и представянето на детските коледарски групи в Зрителната зала на общината.

"Искам да благодаря на всички вас, родители и учители, които първи запалвате искрата при тези прекрасни деца и ги учите на местните обичаи в коледуването. Значението на този празник наистина е голямо, защото той носи искрена радост на всички. На малки и на големи!

Пожелавам на всички вас здраве, много успехи, много щастие и не на последно място любов към родния край и традициите в него. Именно съхраняването на тези ценности ни правят по-силни и по успешни! Ямболският коледарски буенек е уникален защото никъде другаде го няма!

Именно от вас, мили деца, зависи продължаването на тази традиция!", с тези думи се обърна кметът на Ямбол към присъстващите в залата.

Празникът няма конкурсен характер, а има за цел детските групи да представят максимално близо до автентичния му вид характерния за Ямбол начин на коледуване - с песни, наричания и специфичния за страната ни коледарски танц.

По традиция Детският коледарски празник предхожда фестивала „Ямболски коледарски буенек“, който и тази година ще се проведе на връх Коледа – 25 декември.