Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Учебните заведения преустановяват дейността си до 5 февруари, грипна епидемия в Ямбол не е обявена

Учебните заведения преустановяват дейността си до 5 февруари, грипна епидемия в Ямбол не е обявена

27.01.2020 г.; 229
Автор: Пресцентър

На свое заседание днес Регионалната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания реши да не обявява грипна епидемия на територията на област Ямбол. Според комисията заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания от 20 януари до 26 януари 2020 година е на предепидемично ниво – 223.64 на 10 000 население /154 заболели/.

Най-високата заболяемост е регистрирана при децата: във възрастовата група от 0 до 4 години – 1314.29 на 10 000 население, следвана от групата от 5 до 14-годишна възраст 531.34 на 10 000 население.

В тази връзка учебните заведения в Ямболска област обаче преустановяват дейността си за 8 дни, считано от 27 януари до 5 февруари 2020 година включително. Детските градини и ясли продължават работа при засилени противоепидемични мерки.

От Регионална здравна инспекция - Ямбол е указано да се проведат редица противоепидемични дейности - в лечебните заведения за болнична помощ да се спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип: да се прекратят свижданията в отделенията, задължително да се носят маски от персонала, налага се строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията, готовност за приемане на болни от грип в определените за целта отделения и сектори и др.

Препоръчително е избягването на посещения на обществени мероприятия и струпване на много хора в затворени помещения.

Следващото заседание на Регионалната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания е насрочено за 5 февруари 2020 година (сряда) в 11:00 часа.