Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » Камерен ансамбъл

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „ДИАНОПОЛИС”

 

 

Камерен ансамбъл „Дианополис" е създаден през 1968 г. като професионална формация към читалище „Съгласие". От 1980 г. е на подчинение на Дирекция  „Българска музика", а от 1990 г. се финансира изцяло от община Ямбол.

Под диригентството на своя основател Николай Султанов и под палката на още известни родни и чужди имена, КА „Дианополис" неизменно представя музика от Хендел, Бах, Корели и от десетки други композитори от различни стилове и епохи. Репертоарът на оркестъра включва творби от Хайдн, Моцарт, Росини, Бетовен, Шуберт, Лист, Григ, Сибелиус, Чайковски, дори и рядко изпълнявани опуси за камерен оркестър на Верди, Пучини, Бизе, Масне. На практика дейността на ансамбъла се превръща в една непрекъснато разширяваща се по обхват и стилова задълбоченост звукова енциклопедия - от Бароковата традиция към камерно-оркестровата традиция на класиката, на Романтизма, на музиката на ХХ век. Афинитетът към класиката на ХХ в. (Хиндемит, Шостакович, Бритън, Хачатурян) дава завършен образ на КА „Дианополис". Сериозно е присъствието в репертоара на оркестъра и на музика от български композитори - Г. Златев-Черкин, Марин Големинов, Петко Стайнов, Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, а наскоро и от Митко Щерев.

С ямболския камерен ансамбъл са музицирали едни от най-изтъкнатите български инструменталисти - Боян Лечев, Георги Бадев, Минчо Минчев, Жени Захариева, Николай  Евров, Ангел Станков, Йосиф Радионов, Венцеслав Николов и др., диригентите Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам  Фюрл, Фулвио Турисини, Илия Темков и др.

Гастролите на КА „Дианополис"  в Гърция, Турция, Унгария, Италия, Франция, Германия го утвърждават като част от богатата европейска култура.

КА „Дианополис" е организатор и домакин на ежегодните Музикални празници „Златната Диана", утвърден в национален мащаб форум, на който гостуват наши и световно известни инструменталисти, певци, диригенти, оперни, камерни и джаз формации.

Ансамбълът има направени записи и излъчвания по БНТ и БНР.

КА „Дианополис" е носител на  „Кристална лира 2004" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Адрес: 8600 Ямбол, ул. „Г. С. Раковски" № 20

Телефони: 046/666943, 0895599651

E-mail: dianopolis@abv.bg

Web: www.dianopolis.eu