Общинска администрация Ямбол Република България

Дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на Брънековата къща


Уважаеми съграждани, 

Oбщина Ямбол започва нова дарителска кампания за възстановяването на още един от символите на нашия град - емблематичната Брънекова къща. Освен, че е паметник на културата, сградата е знаково място за нашия град. Припомняме, че преди малко повече от година тя беше закупена от Община Ямбол.

 В публично допитване чрез официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук се включиха 7000 души, от които 92% (6440 души) реагираха положително за покупката на имота.

Повече от 20 години знаковата в архитектурно отношение къща беше изоставена. Малко са сградите в града, които и до ден днешен съхраняват неговата памет. Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от историята му.

Тя е построена около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол. Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил.

Синовете на адвокат Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с голям принос за развитието на Ямбол. Те са редактори на вестник „Тракиец“ с Лео Коен и Кирил Кръстев.

Тотю Брънеков въвежда пътеписа като жанр в ямболската преса.

Братята са и първите, които пишат на спортни теми във вестника.

Брънекови са в ръководството на Юношеския туристически съюз „Тунджа“, участват и в основаването на Археологическо дружество „Диана“.

По археологията се увлича особено по-малкият брат - Любен. През 1935 г. Тотю Брънеков измисля девиза на Ямбол – „Ида от древността, отивам в бъдещето“, прави и проект за герб на Ямбол.

Любен Брънеков е сред обществениците, които основават Гражданския комитет за минералната вода и е определен на първия етап от дейността му да води разговорите с Общината.

След 1944 година на първия етаж на техния дом се помещават магазини, през 80-те години на миналия век има и цех на ТПК „Недялко Царев“.

Всички, който желаят да подкрепят новата кауза на Община Ямбол, могат да направят дарение на следната банкова сметка:

Получател: Община Ямбол

BG13SOMB9130 8424 4203 44

Код за вид плащане: 44 51 00

Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00

С пояснение: дарение - ремонт на Брънековата къща

BIC: SOMBBGSF

„Общинска банка" АД – Клон Ямбол

Имате възможност да подкрепите кампанията ни с банков превод от касите на ИЗИПЕЙ или с интернет плащане през ИПЕЙ. Необходимо е да предоставите или напишете следната банкова сметка: BG13SOMB91308424420344,  основание за плащане: дарение - ремонт на Брънековата къща. 

Всички дарители ще бъда обявени и изписани на информационната табела след нейното възстановяване.

 

Благодарим Ви!

 

Договор за дарение

Справка дарители за ремонт на Брънековата къща - обновена на 17.7.2023г.

Полезни връзки


Банери ➲