Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » day_of_yambol_2019

ОЩЕ ПАМЕТНИ МОМЕНТИ ОТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ВЪЗСТАНОВКИ НА КАБИЛЕ 2019

 

 

Зрелищни двубои на войни от миналото събраха хиляди на античния „Кабиле“

 

Тракийският и античният град „Кабиле“ край Ямбол се превърна в истински портал на времето, пренасяйки гостите си в далечните времена на траки, готи, римляни, даки, илири и в средновековната епоха. Днес и утре археологическият резерват е арена на VІІІ Панаир на туристическите забавления и анимации, привличайки хиляди посетители със зрелищни атракции. Гладиаторски двубои, сблъсъци между различни войни от миналото са най-очакваните от публиката. Участниците представят бойни умения, облекло, въоръжение, бит и вярвания на древни народи и племена. Сред атракциите са още пресъздаване на римската игра с топка Харпастум, стрелба с лък, конна езда, пазар на роби, демонстрации на антични танци и специалитети от кухнята на древните. Панаирът се допълва с пъстро тържище и тематични анимации за деца, занаятчийски работилници, мелене на зърно, грънчарство, тъкане на стан и много други.

Във фестивала участват близо 200 възстановчици от клубове от страната и гости от Румъния и Хърватия. Домакините от Ямбол са представени от четири клуба: Cohors II Lucensium, Антична Тракия, Ludus Lupercalis и „Тонзос“, както и с балет „Кала“ към Общински детски комплекс. Сред гостуващите възстановчици са Ludus Thrax (гр. София), Побратимените тракийски племена, Проект Св. Лазар (гр. Пловдив), Стефан Попов, д-р Константин Колев, Mos Maiorum Ulpiae Serdicae (София), Ситалк (Пловдив), „Вълкашин“ (София), Asociația Culturala Tomis (гр. Констанца, Румъния), Dioklecijanova Legija (гр. Сплит, Хърватска) и др. Своя зона с атракции има и ямболският Музей на бойната слава.

Символичен домакин и „организатор“ на игрите е сенатора Антоний Део Аугустус, чийто образ е представен от актьора от Куклен театър – Ямбол Ангел Попов.

Тази вечер, от 19.00 предстои една от кулминационните точки в програмата – пресъздаване на сблъсък между римляни и варвари, като в битката ще се включат почти всички възстановчици.

Утре панаирът на туристическите забавления и анимации продължава с начало 10.00. Финалът на фестивала е в 13.00 часа.

Преди да „превземат“ античния „Кабиле“ персонажите от древността дефилираха вчера по централната улица на Ямбол и се представиха пред публиката по време на официалното откриване на игрите.

Събитието е част от програмата за празника на града. Основни организатори са община Ямбол и Регионалния исторически музей.

Вкусът на древността – в античните възстановки на „Кабиле“

 

И в тазгодишното издание на историческите възстановки (22-23 юни) гостите на Археологически резерват „Кабиле“ ще имат възможност да участват в приготвянето на храна и да дегустират ястия на предшествениците ни по тези земи. В обособените четири работни места всеки ще може да участва в процеса на мелене на брашно с хромел, подквасване на мляко в глинени съдове и други обичайни за древните времена начини за приготвяне на храна.

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Ямбол са подготвили специално меню с разнообразие от ястия и напитки, характерни за античната епоха. В него са включени Питки „Теганитес”, „Цацики в маслинови питки”, Ябълков пай „Атина”, Лавадулова лимонада, както и още много ястия.

 

 

Стотици посрещнаха Слънцето в Деня на лятното слънцестоене в античния град „Кабиле“

 

Скалното светилище в античния град „Кабиле“ събра стотици хора в ранната утрин днес, за да посрещнат първите лъчи на Слънцето в най-дългия ден от годината. Ентусиастите изкачиха възвишението „Зайчи връх“, където се пренесоха в мистичната атмосфера на древен орфически ритуал по посрещане на Слънце – Бога. Арена на обреда бе тракийското светилище на Великата богиня – майка Кибела, чието име носи античния град край Ямбол.

Възстановката на ритуала от преди повече от 2000 години бе предшестван от танц на жриците и факелното шествие до върха.

Посетителите имаха възможност да наблюдават изгрева на Слънцето през телескоп, да опитат специална „слънчева храна“, приготвена от ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, а в допълнение на това и да се насладят на специална селекция вина на „Вила Ямбол“.

По-късно през деня, пред сградата на Културно-информационен център „Безистен“ в Ямбол се проведе ученически пленер „Слънцето“, при който младите художници пресъздадоха своя поглед за небесното тяло. По-малките участници получиха като награда специално изработена книжка с приказки, стихотворения и гатанки посветени на Слънцето.

 

Автобусни линии до античния „Кабиле“ ще тръгват от Ямбол за посетителите на историческите възстановки на 22 и 23 юни

 

Община Ямбол организира специален автобусен транспорт до Археологическия резерват „Тракийски и античен град „Кабиле“ за желаещите да посетят историческите възстановки там в събота и неделя. Автобусите ще потеглят от спирката до бившата минерална баня на входа на Градския парк, на всеки кръгъл час от 10.00 нататък. В съботния ден (22 юни) курсовете са до 20.00 часа, включително. В обратната посока – от „Кабиле“ към Ямбол колите тръгват съответно в 10.30, 11.30 и така на всеки час до 20.30 часа, когато ще бъде последният за деня курс. В неделя, 23 юни, са осигурени четири курса: от 10.00 до 13.00 часа включително.

Цената на билета е 0,70 лв., колкото е стойността и за градските линии.

Автобусният транспорт е с цел осигуряване възможност повече желаещи да посетят Панаира на туристическите забавления и анимации и да се облекчи паркирането в района пред археологическия резерват по време на фестивала.

 

Подробното разписание - виж в прикачения файл към новината.

 

 

Файлове към новината

Razpisanie_Yambol - AR Kabile

ТОЗИ УИКЕНД – ЗРЕЛИЩНИ ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ НА АНТИЧНИЯ „КАБИЛЕ“

Античният град „Кабиле“ край Ямбол отново ще бъде арена на зрелищни исторически възстановки, привличащи хиляди посетители. От 21 юни, петък, в три поредни дни археологическият резерват предлага уникални атракции, с които посетителите се пренасят в отминали времена, опознават бита, вярванията, бойните практики, модата, музиката, изобщо разнообразни аспекти от живота на хората в древността. Тази година възстановките обединяват две атрактивни събития: пресъздаването на древен ритуал по посрещане на Слънцето в Деня на лятното слънцестоене - 21 юни и осмото поред издание на Панаира на туристическите забавления и анимации. Историческите възстановки носят провокативното заглавие „Влез в историята“ и са част от програмата за празника на града. Организатори са община Ямбол и Регионалният исторически музей.

 

21 ЮНИ – ПОСРЕЩАНЕ НА СЛЪНЦЕТО С ОРФИЧЕСКИ РИТУАЛ НА СКАЛНОТО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ

 

Още в първия ден – 21 юни, „Историческите възстановки – Ямбол 2019“ стартират с уникално по рода си събитие за страната – пресъздаване на автентичен орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината. Началото е в 5.00 часа, като първоначално посетителите ще могат да видят специален танц на жриците, представен от балет „Кала“ към ОДК - Ямбол и да се включат във факелното шествие до възвишението „Зайчи връх“, където е скалното светилище на Кибела - Великата богиня – майка, почитана от траките и чието име носи древният град край Ямбол.

На самото светилище, между 5.30-6.00 ще бъде извършена обредната реконструкция на ритуала по посрещане на Слънце-бога. Сценарият бе разработен преди две години от видния траколог проф. дин Валия Фол, на база на запазени текстове от антични автори. Обредът се изпълнява от актьори от ямболския Драматичен театър по специално композирана музика. Извършва се автентичен жречески ритуал с възлияния, хранене на Слънцето и приветстване раждането на Слънце-бога. Светилището на „Зайчи връх“ е смятано и за древна тракийска обсерватория, заради изсечените в скалата кръстовидни траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Своеобразна кулминация на обреда е моментът, в който се очаква първите слънчеви лъчи да огреят скалния барелеф с образа на богинята Кибела.

Посетителите ще могат да наблюдават изгрева с телескопи, предоставени от Ямболската Астрономическа обсерватория и планетариум. Допълнителна екзотика на преживяването придават дегустациите на „слънчева“ храна, приготвена от възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм.

 

21-23 ЮНИ - VІІІ ПАНАИР НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ И АНИМАЦИИ

 

Гладиаторски битки, представяне на бойни умения, бит, облекло, вярвания, храни и напитки на древните – това са само част от атракциите в осмото поред издание на Панаира на туристическите забавления и анимации. На античния „Кабиле“ ще се срещнете с траки, римляни, илири, даки, средновековни българи и много други персонажи, представени от клубове от цялата страна, както и гости от Румъния и Хърватия.

За пътешествието във времето ще спомогнат и допълнителните атракции като стрелба с лък, конна езда, представяне на римската игра с топка Харпастум, модата от езическите времена, пазар на роби, демонстрации на антични танци. Не пропускайте и пъстрото тържище с много амулети и сувенири. Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм и този път ще предложи кулинарни изненади с дегустации на храни и напитките на древните.

Всичко това ще се случи на територията на античния „Кабиле на 22 и 23 юни (събота и неделя).

Официалното откриване на VІІІ Панаир на туристическите забавления и анимации ще бъде предната вечер – 21 юни, петък, в гр. Ямбол. В 20.00 часа участващите клубове ще се съберат на централния площад пред общината и ще дефилират по ул. „Г. Раковски“ до сцената при Безистена. Именно там, от 20.30 часа е тържественото откриване с представяне на всички възстановчици. Още тук адреналинът ще бъде на високи нива с първите гладиаторски двубои, представени от клубовете Ludus Lupercalis (Ямбол) и Ludus Thrax (София).

Файлове към новината

Programa_Cabile.pdf 

Пищна Джипси – фиеста снощи в Ямбол

Зрелищни музикални изпълнения, горещи емоции и танци белязаха снощния концерт на Original Gypsies“ в Ямбол. Повече от 20-хилядна публика се събра на площада в Ямбол за концерта на кралете на фламенкото. Звездите на легендарната група „Джипси Кингс“ взривиха сцената с мега хитовете „Volare“, „Djobi Djoba“, Bamboleo“, „Baila Me“, „Un Amor“ .

Преди „Джипси Кингс“ на сцената излязоха Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени", които представиха любимите на поколения българи хитове - „По-полека“, „Холивуд“, „Рай“, „Към“, „Едно“, „Тази песен не е за любов“, „Фойерверк“, „Аз ли съм или не съм“, „Бряг с цвят най-зелен“, „Обичам те, мила“ и други.

Атмосфера от Деня на Ямбол - Свети Дух

С празнична Света литургия в най-старата църква в Ямбол - „Света Троица“ започна вчера празникът на града - Свети Дух. Програмата продължи на площада пред община Ямбол с ритуал по тържествено издигане на националния трибагреник, знамето на Ямбол и флага на Европейския съюз.

„Това, което постигаме, и още амбициозни цели, които си поставяме, са израз на стремежа да продължаваме напред, да развиваме своя град. Защото какъв ще бъде Ямбол утре - зависи от усилията на всеки един от нас днес“, подчерта в празничното си слово кметът на града Георги Славов и пожела на всички ямболлии здраве и благоденствие.

По традиция, след това на тържествената сесия на Общински съвет - Ямбол бяха връчени отличия на личности и организации, дали своя значителен принос за развитието на града.

Държавен архив – Ямбол бе отличен с Почетен знак „Герб на община Ямбол“ за 2019г. по повод 60 години от създаването му. Ямболският архив има своето специфично, значимо и незаменимо присъствие в живота на града, заради което бе отдадено заслужено признание за работата на неговия екип. Награда бе връчена на началника на отдела Светлана Бъчварова.

С отличието „Почетен гражданин на Ямбол“ тази година бяха удостоени двама души - инженер Илия Илиев и архитект Любомир Семерджиев (посмъртно).

Кметът връчи и Наградата на Ямбол за 2019 г. на Стефан Личев. Той бе удостоен с най-престижното отличие бе повод щедрия му дарителски жест по предоставяне безвъзмездно за ползване в Безистена на музикален инструмент – орган. Носителят на наградата не скри вълнението и призова да обичаме Ямбол, както обичаме близките си, защото това е ключът за развитието му.

В обедните часове в кв. „Каргон“ по традиция се събраха жители от квартала и гости на Народния събор „Света Троица“.

Следобед, пред Младежки дом „Г. Братанов“ бяха наградени участниците в конкурса за детска рисунка „Празник в моя град“.

Изложбата „Светлината“ в ХГ „Жорж Папазов“ бе сред колоритните акценти в програмата. Освен произведения на творци от Ямбол и региона, бе представена и гостуващата експозиция на Елена Парушева- живопис и инсталации.

Празничната програма в Деня на Ямбол – 17 юни 2019 завърши с фолклорното шоу „Който може, го може“ на площада пред Народно читалище „Съгласие – 1862“.

 

Свети Дух - Празникът на Ямбол

Официалното честване Деня на Ямбол - 17 юни (Свети Дух), ще започне в 9.00 часа с отслужването на празнична Света литургия в най-стария храм в града „Света Троица“ в кв. „Каргон“.

От 10.00 е официалната церемония пред сградата на общината с тържественото издигане на знамената на Република България, община Ямбол и Европейския съюз, когато и кметът на града Георги Славов ще произнесе своето празнично послание към ямболлии.

Веднага след това, от 10.30 часа в Ритуалната зала е тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, по време на която ще бъдат връчени най-престижните награди за годината – на личности, дали своя принос за развитието на града.

В 12.00 часа програмата продължава отново в кв. „Каргон“, където пред Читалище „Пробуда-1909” ще започне традиционният Народен събор „Света Троица“ с празничен концерт и водосвет.

В следобедните часове, от 14.00, пред Младежки дом „Г. Братанов” ще бъдат връчени наградите на победителите в детския конкурс за рисунка „Празник в моя град”.

По-късно от 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов” ще бъде открита традиционната изложба „Светлината", посветена на празника на града. Тази година специален гост е Елена Парушева – артист от световна величина. Родом от Ямбол, Елена Парушева вече близо 30 години живее във Франция. Запазената й марка е да превръща електрическите стълбове в артистични проекти, които променят обичайната среда и провокират с творческия си заряд. В родния си град сега тя се представя с живопис и инсталации.

Финалното събитие в празничния за Ямбол 17 юни е Фолклорно шоу „Който може, го може" пред Читалище „Съгласие“ с начален час 18:30.

Чико Бучики от Original Gypsies: Нашето шоу е послание за споделяне, толерантност и приятелство“

Музиката на „Джипси Кингс" е вечна, тя се превърна в класика и е сред редките музикални преживявания, които събират различни по тип и вкусове хора, за да празнуват заедно – това сподели броени дни преди концерта в Ямбол Чико Бучики от оригиналния състав на групата. По думите му, тайната за успеха на фламенко кралете е, че музиката, която правят, няма възрастови, езикови или социални бариери. „Нашето шоу е послание за споделяне, толерантност и приятелство“, допълва още той в специално блиц-интервю, дадено за организаторите от община Ямбол.

Тази неделя, 16 юни, Чико Бучики, заедно с още двама от основателите на легендарната група - братята Канут и Пол Рейес, са топ-изпълнителите, които ще излязат на големия концерт на площада в Ямбол за празника на града. От 2018 г. тримата правят турнета по целия свят, обединени във формата „Original Gypsies“, заедно с още 15 музиканти и певци. Идваме отново в България, за да направим една страхотна джипси-фиеста, ще накараме публиката да мечтае, допълва още Бучики.

Концертът в Ямбол е с вход свободен, началото е в 20.00 часа, като първо на сцената ще се качат култовите български изпълнители Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. След тях е кулминацията на вечерта с „Original Gypsies“ и мега хитовете „Volare“, „Djobi Djoba“, Bamboleo“, „Baila Me“, „Un Amor“ и мн. други.

За пищното събитие в града се очаква многохилядна публика, като община Ямбол създава специална организация на движението с цел улесняване достъпа до централния площад. Паркингите ще бъдат запълвани поетапно – първо най-близките до сцената, след което по-отдалечените. При изчерпване на местата е предвидено осигуряване на допълнителни зони за паркиране по централни улици. За по-лесна ориентация на гостите на Ямбол и осигуряване на безопасност и ред при паркирането, на възлови кръстовища ще бъдат разположени служители на полицията, на Сектор Превенция и опазване на обществения ред към община Ямбол и от Общинското предприятие „Платени зони за паркиране“, които ще насочват автомобилите към най-близките подходящи места.

 

-----------------

ИНТЕРВЮ:

 

Чико Бучики от „Original Gypsies“ („Джипси Кингс“):

Нашето шоу е послание за споделяне, толерантност и приятелство

 

1. Кога за последно бяхте в България?

Това беше преди няколко години. Запазихме добри впечатления и сега сме много щастливи от поканата на кмета на Ямбол, че можем да дойдем отново и да направим една страхотна Джипси фиеста в България.

 

2. Кое прави музиката на „Джипси Кингс“ любима на няколко поколения?

Нашата музика се превърна във вечна, в класика, защото тя няма възрастови, езикови или социални бариери. Тя е едно от редките музикални преживявания, които могат да съберат различни по тип и вкусове хора – и всички да празнуват заедно.

 

3. Кой е най-добрият урок, който научихте по време на своята музикална кариера?

Това е смирение и споделяне на щастие с публиката.

 

4. Какво да очакват феновете Ви в Ямбол?

Да се срещнат с 15 музиканти на сцената - осем китаристи, още петима - на ударни, бас, пиано, перкусии и цигулка, както и с няколко невероятни певци и соло китарист, които ще накарат публиката страстно да мечтае.

 

5. Вашето послание към хората, които ще дойдат на концерта?

Нашето шоу е послание за споделяне, толерантност и приятелство.

 

Файлове към новината

video klip_Yambol.mp4 [1.56 MB]

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени" с концерт за Деня на Ямбол

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени" са поредната култова българска група, която идва за концерт в Ямбол за празника на града. Ще ги видим в неделя, 16 юни, на площада пред общината, малко преди на сцената да се качат звездите от „Джипси Кингс“, които ще дадат и кулминацията на събитието. Началото е в 20.00, входът е свободен.

„Приятели, елате да се видим и да празнуваме заедно!“, призовава в специално обръщение Стефан Вълдобев. „Обичайните заподозрени" са в състав: рок-легендата Иван Лечев, виртуозът на ударните Стоян Янкулов – Стунджи, топ-басистът Веселин Веселинов - Еко и китарната звезда Мирослав Иванов.

Публиката ще чуе безапелационните хитове „По-полека“, „Холивуд“, „Рай“, „Към“, „Едно“, „Тази песен не е за любов“, „Фойерверк“, „Аз ли съм или не съм“, „Бряг с цвят най-зелен“, „Сняг над Сахара“, „Хромозоми“, „Обичам те, мила“ и много други.

Ямболлии и гостите на града ще имат възможността да изкарат невероятен рок купон с тях, месец преди старта на новото им лятно турне. Този път то включва мащабни концерти само в пет български града - София, Бургас, Варна, Созопол и Пловдив.

Файлове към новината

Stefan_Valdobrev_Yambol.mp3 

 

Арт-фестивал „Отворени пространства“отново провокира с атрактивни предизвикателства

Различното и многообразно културно събитие, познато като Арт-фестивал „Отворени пространства“, отново съпътства празника на Ямбол и очаква своята публика в дните от 12 до 17 юни. Инициативите и този път имат амбицията да впечатляват, провокират и ангажират емоционално всички участници.

Уличен театър, ателиета, изложби и други забавни атракции дават характерния привкус на колоритното събитие.

Един от акцентите в него е Националният ролер фест - Ямбол 2019, на 15 и 16 юни (събота и неделя), в Градския парк.

В съботния ден, Малкият розариум ще бъде територия на ямболски художници и фонографи, обединени в проекта“Отворени Арт пространства“. Началото е в 10.30.

Фестивалът стартира от утре с конкурс за ученически мултимедийни презентации на тема „Ямбол – моят град“. Началото е в 15.00, в Културно-информационен център „Безистен“.

За седемте си издания досега „Отворени пространства“ се утвърди като неизменен акцент от програмата на Деня на Ямбол, изненадващ със своето разнообразие и даващ простор на вдъхновението и свободната изява на много артисти и граждани.

 

АРТ ФЕСТИВАЛ „ОТВОРЕНИ ПРОСТРАНСТВА“

ПРОГРАМА

 

12 юни, сряда

„Ямбол - моят град“ – ученически конкурс за мултимедийни презентации

15.00, Културно-информационен център „Безистен“

 

13 юни, четвъртък

„Пътят на пролетта“ – представяне на книгата на Ванина Бодурова, сугестопедагог

17.30, Културно-информационен център „Безистен“

 

15 юни, събота

„Отворени арт пространства“ – изложба вернисаж на художници и фотографи от Ямбол

10:30, Градски парк, Малък розариум

 

15 и 16 юни (събота и неделя)

 

„Национален ролер фест“

9:00, Градски парк

 

„Уличен театър“ с децата от ОУ „П. Р. Славейков“

10.30 – 12.30, Градски парк

 

16 – 17 юни (неделя – понеделник)

„Опознай Ямбол“ - пешеходни туристически маршрути с млади екскурзоводи от ПМГ „Атанас Радев“, вход свободен

Начало: 11:00, Културно-информационен център „Безистен“

 

 В афиша на Ямбол днес: „Кармина Бурана“ и XXІV Театрални празници „Невена Коканова“

За първи път на ямболска сцена тази вечер ще бъде представен спектакълът „Кармина Бурана“ на Карл Орф. Култовата музикална творба ще видим в изпълнение на Плевенската филхармония под режисурата на Надя Христозова. Началото е в 20.00 часа в зала „Диана“. В концертния спектакъл ще прозвучат още „Болеро“ на Равел, „Завладяването на Рая“ от Вангелис, „Заратустра“ на Р. Щраус, „В пещерата на планинския цар“ от сюитата „Пер Гинт“ на Едвард Григ. Диригент е маестро Найден Тодоров. Солисти: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Участват още плевенският Общински хор „Гена Димитрова”, хор на Русенска опера, хор „Звъника“ и балетна формация на читалище „Съгласие – 1869“ – гр. Плевен.

Час по-рано, от 19.00 днес започват и XXІV Театрални празници „Невена Коканова“. В шест поредни вечери (10 – 15 юни) ще гостуват спектакли на театри от София, Русе и Варна. Организатор на събитието е ямболският Драматичен театър „Невена Коканова“, който тази година отбелязва навършването на 70 години от първото си представление.

Спектаклите ще се играят на сцената в зрителния салон на читалище „Съгласие - 1862“, с начален час 19.00.

Двете събития са част от програмата за Деня на Ямбол. Подробности - на: www.yambol.bg .

 

ПРОГРАМА НА XXІV ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ „НЕВЕНА КОКАНОВА“ - ЯМБОЛ 2019

10 ЮНИ

„ЛЕГЛО ЗА ТРИМА“, ДТ „Сава Огнянов“, Русе

Автор: Орлин Дяков

Участват: Николай Урумов, Венцислав Петков, Любомир Кънев и др.

 

Едно легло за двама…или трима? Четири нощи в една хотелска стая ни въвличат в различни конфликтни ситуации, които завършват с…. поука. Можем ли да обичаме наистина? Дали любовта е такава, каквато си я представяме, или бракът и дребните кавги я разрушават? Имаме ли предразсъдъци, способни ли сме да бъдем наистина хора и да приемаме различните…

 

11 ЮНИ

„СЕКСИ ПРАНЕ“, Театър „Театро“, София

Режисьор: Димитър Бакалов

Участват: Албена Колева и Димитър Бакалов

 

Въоръжени с наръчник „Секс за начинаещи”, Алис и Хенри решават да прекарат уикенда в скъп и лъскав спа-хотел, за да съживят техния 25 годишен брак. Времето си е казало думата – децата са пораснали, стресът и ежедневието са превърнали бурната им любов в навик. Сюжетът ни превежда от комичното към сериозното и обратно.

 

12 ЮНИ

“ЧЕРНА КОМЕДИЯ“, Театър Българска армия, София

Автор: Питър Шафър

Участват: Веселин Анчев, Луизабел Николова, Анастасия Ингилизова и др.

 

Постановката е считана за една от най-смешните комедии, създадени през втората половина на 20 век. „ЧЕРНА КОМЕДИЯ” е един безумен фарс, който се разиграва… на ТЪМНО. „На какво е способен човек, когато знае, че никой не го вижда?” е в основата на комичните случки в сюжета

 

13 ЮНИ

„ИНАЧЕ КАЗАНО”, Младежки театър „Николай Бинев”, София

Режисьор: Владимир Петков

Участват: Георги Кадурин, Веселин Калановски, Мариана Миланова и Рая Пеева

Една вечер Даниел и съпругата му Изабел решават да поканят на гости своя приятел Патрик и неговата младата приятелка Ема. Среща обаче се превръща в ураган в главите на домакините, който нарушава удобното им равновесие. Свободни ли сме в изборите си, докъде можем да стигнем, понесени на крилете на желанието…

 

14 ЮНИ

„МОНТАЖЪТ НА МОЯ ФИЛМ“, ДТ „Стоян Бъчваров“, Варна

Постановка:Десислава Шпатова

Участват: Станислав Кондов, Цветина Петрова, Веселина Михалкова и др.

 

След като пребива почти до смърт любовника на съпругата си, Пат прекарва 4 години в психиатрична клиника. Решен да изгради наново своя живот – „филм, режисиран от Бог“, Пат намира обратния път и към себе си. Във фокуса е проблемът на героя на нашето време – съвременният социопат, страдащ от невъзможността да приеме реалността и да се адаптира към нея, като я замества със своите фикции.

 

15 ЮНИ

„ИМЕТО”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, София

Постановка: Здравко Митков

Участват: Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова и др.

 

Нищо не предвещава, че вечерята в семейство Гаро ще протече така бурно. Компанията започва игра – „отгатни името на детето“. Когато Венсан разкрива изненадата как ще кръсти сина си, името предизвиква смут и вълна от протести. Спорът се разгорещява, засягат се деликатни теми и преди да се стигне до десерта, наяве излизат дълбоко погребани тайни и дълго таени обиди…

„Шахматен маратон“ в Ямбол с участието на гросмайстор Нургюл Салимова и кмс Доника Шивачева

На 9 юни от 9.00 часа в сградата на Общински детски комплекс-Ямбол ще се проведе шахматен сеанс с момичета и момчета от учебните заведения в града.Сеансът на едновременна игра ще бъде изнесен от гросмайстор Нургюл Салимова– водач в световната ранглиста за девойки до 16 годишна възраст и кандидат-майстор на спорта Доника Шивачева– най-добрата ямболска шахматистка.

Турнирът има за цел да се разнообрази спортно-състезателния живот на учениците и да възпитава у тях състезателен дух и спортсменство.

Проявата е част от мероприятията посветени на Деня на Ямбол и е организиран от Община Ямбол, Общински детски комплекс – Ямбол и СК „Тунджа 2009“ – Ямбол.

Празничните събития за Деня на Ямбол стартират от днес – 4 юни

В 2019 г. Денят на Ямбол отново събира в пъстра палитра низ от атрактивни събития. Честванията, посветени на празника на града – Свети Дух (17 юни), ще бъдат между 4 и 23 юни.

Празничната програма стартира от днес с концерт на Танцова школа „Всички стъпки“, от 20.30 часа в зала „Диана“. Специален гост на спектакъла, представян в две поредни вечери, е тийн-звездата Тита.

Утре честванията продължават с Хепънинга „Докосни науката с нас“ и Парад на природните науки. От източната страна на Безистена ще бъдат разположени центрове за интригуващи научни опити и демонстрации. Термично свиване на въздуха, сладолед без фризер, вулканични кратери, робот и математическо моделиране на облекло, измерване на жизнената сила на белите дробове, балон, който се надува сам, магически цветя – това са само малка част от предизвикателствата за публиката. Своеобразното изложение за областите химия, биология, физика, астрономия и др. има за цел да разкрие по достъпен и забавен начин уникалността на заобикалящия ни свят. Скритите тайни на природните науки ще бъдат представени от няколко ямболски училища, Факултета „Техника и технологии“ към Тракийски университет - Стара Загора, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Телерик Академия. Организатори на проявата са Община Ямбол и Астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол.

На 6 юни, четвъртък, в местността „Бакаджика“ ще се проведе традиционният Национален тракийски християнски събор Спасовден.

Кулминацията на празника е концертът на „Джипси Кингс“ на 16 юни, неделя, на централния площад в града. Преди фламенко-кралете на сцената ще се качат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Началото е от 20.00 часа, вход свободен.

Сред музикалните изкушения е и спектакълът „Кармина Бурана“, представен от Плевенската филхармония на 10 юни. За почитателите на театралното изкуство е 24-ото издание на Театралните празници „Невена Коканова“ - от 10 до 15 юни, включително.

На финала на честванията са историческите възстановки „Влез в история“ от 21 до 23 юни на Тракийския и античен град „Кабиле“. Зрелищният фестивал стартира с пресъздаване на орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината – 21 юни, на култовото тракийско светилище. В съботния и неделния ден продължават атракциите в осмото поред издание на Панаира на туристическите забавления и анимации.

Подробната програма за Деня на Ямбол може да бъде видяна на сайта на община Ямбол www.yambol.bg и в социалните мрежи.

Програма Ден на Ямбол 2019(PDF)

 

Спектакълът „Кармина Бурана“ гостува в Ямбол на 10 юни

Култовият спектакъл „Кармина Бурана“ гостува в Ямбол на 10 юни, в рамките на програмата за празника на града. Почитателите на класическата музика могат да се насладят на знаменитото произведение на Карл Орф в зала „Диана“, с начален час 20.00.

Спектакълът ще бъде представен в Ямбол от Плевенската филхармония, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Солисти са Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Впечатляващото произведение ще бъде изпълнено с голям хоров състав, включващ плевенския Общински хор „Гена Димитрова”, хор на Русенска опера, хор „Звъника“ и балетна формация на читалище „Съгласие – 1869“ – гр. Плевен.

Освен „Кармин Бурана“, в концертния спектакъл ще прозвучат още любими на меломаните произведения: „Болеро“ на Равел, „Завладяването на Рая“ от Вангелис, „Заратустра“ на Р. Щраус, „В пещерата на планинския цар“ от сюитата „Пер Гинт“ на Едвард Григ. Разточителният музикален спектакъл е под режисурата на Надя Христозова.

„Кармина Бурана“ или както е популярна още „Колелото на съдбата“, се възприема като триумф на човека над житейските превратности и проблеми. Произведението се изпълнява за първи път през 1937 г. във Франкфурт и през годините се утвърждава като едно от най-предпочитаните съвременни музикални творби. Сценичното произведение на Карл Орф е базирано на сборник от 254 поеми, открити през 1803 г. в манастир, близо до Мюнхен. Основната част на ръкописа е написана през 1230г. и съдържа осем миниатюри, сред които Колелото на съдбата, Фантастичната гора, Влюбена двойка, сцени от историята на Еней и Дидона др. Литературният текст предизвиква небивал интерес като най-големия запазен сборник с поезията на средновековни странстващи поети - голиардите.

Пищният спектакъл се представя за първи път в Ямбол и се реализира с подкрепата на община Ямбол. Билети за „Кармина Бурана“ могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim, както и на място - касата в Голямата зала на община Ямбол. Телефон за заявки: 0876 694 083.

 

Звездите на "Джипси Кингс" излязоха със специално обръщение към българските си фенове по повод концерта на 16 юни

„Скъпи приятели, ще се видим на 16 юни в Ямбол, България, за да направим една изключителна Джипси фиеста! Viva la musica!“ С тези думи основателите на „Джипси Кингс“ - Канут Рейес, Пол Рейес и Чико Бучики се обръщат в специално изявление към родните фенове по повод предстоящия концерт.

На 16 юни, неделя, топ-музикантите, обединени във формата „Original Gypsies“ ще взривят площада на Ямбол с безплатен концерт по повод празника на града. Почитателите на фламенко, салса и поп музиката ще имат възможността да чуят легендарните „Bamboleo", „Djobi Djoba", „Volare", „Un Amor" и още много горещи хитове. Повече от 17 световни изпълнители ще се качат на сцената в Ямбол за истинско музикално пиршество с много емоции и танц.

Това е първият за България подобен концерт с участието на трима от създателите на групата или както сами се наричат „старите и исторически „Джипси Кингс“. Събитието е кулминацията на празниците, посветени на Деня на Ямбол и е с вход свободен за жителите и гостите на града.

Видео с покана към феновете:

Video.mp4

 

ТОП-ЗВЕЗДИТЕ НА „ДЖИПСИ КИНГС“ ИДВАТ В ЯМБОЛ ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

Трима от основателите на групата и още 15 музиканти от световна класа представят мега-хитовете Bamboleo, Djobi Djoba, Volare и др.

Горещи емоции очакват ямболлии и гостите на града в средата на юни. Тази година за големия концерт по повод Деня на Ямбол идват кралете на фламенкото от легендарните „Джипси Кингс“. Мега хитовете „Bamboleo“, „Djobi Djoba“, „Volare“, както и още много любими песни ще бъдат представени от трима от основателите на групата – Канут Рейес, Пол Рейес и Чико Бучики. От 2018 г. насам те представят култовите парчета на „Джипси Кингс“ и свои нови проекти под името „Original Gypsies“. През март тази година турнето им включваше участия във фестивали в Австралия и Нова Зеландия.

За концерта си в Ямбол звездната троица идва в състав с още 15 музиканти от световна класа. Това предвещава уникално събитие на площада пред общината. Такъв формат – с участието на трима от основателите на „Джипси Кингс“ и безплатен концерт на открито, до момента не е реализиран в България. През 2018 г. участия у нас имаше формацията на Пако Балиардо – друг представител на първоначалния състав на групата. По-рано, през 2011 г. очакваният концерт с участието на оригиналния състав на „Джипси Кингс“, така и не се състоя. Сега, през юни в Ямбол българските фенове ще имат уникалната възможност да съпреживеят емоцията на тяхната темпераментна музика с трима от топ-изпълнителите на легендарната група.

Преди „Original Gypsies“ на сцената в Ямбол ще чуем и българските звезди Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Мега-концертът е вечерта на 16 юни, неделя, ден преди празника на града – „Свети Дух“.

Звездите на „Джипси Кингс“ са поредната култова група с изява за Деня на Ямбол. През 2009 именно тук бе първият голям концерт в България на Горан Брегович, последваха хърватите от „Сребърни Крила“, емблематичните за съвременната руска сцена „ЛЮБЭ“. В предходните две години на многохилядни концерти в Ямбол бяха и рок-титани като Боби Кимбъл (ТОТО), Иън Пейс (Дийп Пърпъл), Греъм Бонит и Дуги Уайт (Рейнбоу), както и вечните легенди на рока „Юрая Хийп“.

Концертите се провеждат на открито на площада пред община Ямбол и са с вход свободен за жителите и гостите на града.