Общинска администрация Ямбол Република България

ДТ „Невена Коканова” - Ямбол е държавен културен институт от 1949 г., но историята му започва десетки години преди това - в далечната 1870 г. с представлението „Многострадалната Геновева”, посрещнато с възторг от местната публика. Малко по-късно от Ямбол започва своя път и първата жена актриса - Матилда Попович. Тук стартира и издаването на периодичния театрален печат у нас. В началото на ХХ век публиката аплодира ентусиазирано трупите на Матей Икономов и Роза Попова, а през 1920 година се създава Акционерен театър с редовни представления. Сред артистите са имената на Г. Стаматов, Н. Гайдов, Тр. Трифонов, Н. Щилянов, В. Гълъбов. През 1922 г. Ямбол става средище на Южнобългарския театър и тогава започва усилено събиране на средства за построяването на собствена сграда, а през 1927 г. градът има вече и своя постоянна трупа.

На ямболска сцена са се изявявали много известни български актьори и режисьори. Не малко млади театрални таланти са тръгнали от тази сцена, за да утвърдят впоследствие своите имена в изкуството. Но символът за театрален дух е безспорно Невена Коканова, патрон на Ямболския театър. Невена прави първите си стъпки на сцената на театъра, когато е само на 17 години, но изиграва невероятно талантливо, вдъхновено и запомнящо се ролите на Фениса и Жулиета.

Историята на театъра е обширна и интересна, но по-важното е, че и днес той успява да съхрани своята въодушевена публика, да поддържа постоянна трупа, да създава спектакли, адресирани към широка възрастова аудитория, да се грижи за репертоар, с който да формира духовния живот на града.

Ямболският театър участва със свои спектакли на редица фестивали в страната – Перперикон, Фестивал на комедийния спектакъл - Габрово, Сцена на кръстопът - Пловдив, Вълшебната завеса - Търговище и др., а в последните години популяризира българското театрално изкуство и извън границите на България – на фестивали в Полша, Турция, Хърватия.

ДТ „Невена Коканова” успешно поддържа една добра, утвърдена традиция в град Ямбол - ежегодно да се провеждат театрални празници, които да представят най-добрите театрални спектакли, създадени в България през годината. Първото издание на театралните празници „Ямболска пролет" е през 1962 г. След кратко прекъсване, през 2004 г. празниците са възстановени и преименувани в театрални празници „Невена Коканова”. От 2012 г.,  в рамките на празниците, на изявилите се за първи път на ямболска сцена актриси се връчва грамота „Босоногата Жулиета”, името, с което ямболци помнят своята любимка незабравимата Невена Коканова, с надеждата и с пожеланието, че и техните имена, достойно и красиво, ще останат в сърцата на публиката!

Драматичен театър „Невена Коканова“ е носител на много престижни награди през годините: Орден „Кирил и Методий“ – I степен, Голямата награда на община  Ямбол, Наградата на името на Невена Коканова.; ямболски актьори и спектакли са удостоени  с отличия на български театрални прегледи и празници.

Адрес: 8600 гр. Ямбол, ул. „Георги Раковски” № 20

Телефони:

Директор: (046) 66 34 30

Главен счетоводител: (046) 66 34 26

Артистичен секретар: тел и факс (046) 66 34 31

Билетна каса: (046) 66 34 25, 0893360941

Импресарско бюро: (046) 66 34 28, 0893360928 

E-mail: 

Web: www.dt-nevenakokanova.org

Blog: nkokanova.blog.bg

Полезни връзки


Банери ➲