Общинска администрация Ямбол Република България

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР „ДИАНОПОЛИС”

  Kамерен оркестър „Дианополис” е създаден през 1968 г. като професионална формация към читалище „Съгласие”. От 1980 г. е на подчинение на Дирекция „Българска музика”, а от 1990 г. се финансира изцяло от община Ямбол.

   Под диригентството на своя основател Николай Султанов и под палката на още известни родни и чужди имена, КО „Дианополис” неизменно представя музика от Хендел, Бах, Корели и от десетки други композитори от различни стилове и епохи. Репертоарът на оркестъра включва творби от Хайдн, Моцарт, Росини, Бетовен, Шуберт, Лист, Григ, Сибелиус, Чайковски, дори и рядко изпълнявани опуси за камерен оркестър на Верди, Пучини, Бизе, Масне. На практика дейността на оркестъра се превръща в една непрекъснато разширяваща се по обхват и стилова задълбоченост звукова енциклопедия – от Бароковата традиция към камерно-оркестровата традиция на класиката, на Романтизма, на музиката на ХХ век. Афинитетът към класиката на ХХ в. (Хиндемит, Шостакович, Бритън, Хачатурян) дава завършен образ на КА „Дианополис”. Сериозно е присъствието в репертоара на оркестъра и на музика от български композитори – Г. Златев-Черкин, Марин Големинов, Петко Стайнов, Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, а наскоро и от Митко Щерев.

   С ямболския камерен оркестър са музицирали едни от най-изтъкнатите български инструменталисти – Боян Лечев, Георги Бадев, Минчо Минчев, Жени Захариева, Николай Евров, Ангел Станков, Йосиф Радионов, Венцеслав Николов и др., диригентите Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам Фюрл, Фулвио Турисини, Илия Темков и др.

   Гастролите на КО „Дианополис” в Гърция, Турция, Унгария, Италия, Франция, Германия го утвърждават като част от богатата европейска култура.

   КО „Дианополис” е организатор и домакин на ежегодните Музикални празници „Златната Диана”, утвърден в национален мащаб форум, на който гостуват наши и световно известни инструменталисти, певци, диригенти, оперни, камерни и джаз формации.

   Оркестърът има направени записи и излъчвания по БНТ и БНР.

   КО „Дианополис” е носител на „Кристална лира 2004″ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Адрес: ул. „Славянска“ 4, 8600 Ямбол Център, Ямбол

Телефони: +359894485118

E-mail: 

Web: http://dianopolis.bg/

Полезни връзки


Банери ➲