Република България
Община Ямбол

Вие сте тук: Начало » Кукерландия 2016

Между 25 и 28 февруари Ямбол ще бъде домакин на 17-ото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия – 2016“

 „Кукерландия” е „визитната картичка” на Ямбол като фестивален град. Традиционно се провежда в последните дни на февруари или в началото на месец март. Започнал през 2000 като Карнавал на виното с участието на кукерски групи от близките села, през годините празникът се утвърди като кулминация на традиционните кукерски игри в Ямболско и съседните региони. В последните години фестивалът се утвърди като едно от най-значимите събития в нацижоналния културен календар, представящ богатото културно наследство на страната ни.

 Именно с „Кукерландия” Ямбол стана член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) през 2010 г., като 3 години по-късно градът бе домакин  на годишната среща на ФЕКГ като признание за атрактивността и мащаба на „Кукерландия”, както и на опита на община Ямбол да организира значими културни форуми.

 Какво е „Кукерландия”?

 Пъстър и зрелищен празник, който представя богатството в традициите на маскарадните игри от всички региони на България. Колоритът на фестивала се допълва с ежегодното участие на представители от Турция, Гърция, Хърватска, Македония, Словения, Ирландия, Румъния, Полша, Португалия, Индонезия и др. В изданията на празника участват хиляди кукери, сурвакари, бабугери от цялата страна. Събитието привлича публика от няколко десетки хиляди души – жители и гости на града. Всичко това утвърди през годините Ямбол като престижен център на маскарадните традиции в национален и международен мащаб.

Сред отличителните черти на ямболския маскараден фестивал са:

  • акцентът върху запазването и пресъздаването автентичността на кукерските традиции. Кукерските игри са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна давност, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”. Традициите се отличават се с изключително многообразие и характерни елементи за всяко населено място, също така с устойчивост и старинност. Празникът предизвиква  изследователският интерес на етнолози и антрополози, които са единодушни в оценката си за самобитността на пресъздаваната традиция. Всеобщо им мнение е, че кукерството води корените си от далечните езически времена, към културата на древна Тракия и Дионисиевите празници.
  • „Кукерландия” е фестивалът, който предлага най-голямото разнообразие от маскарадни традиции от всички краища на България и едновременно с това е сцена за представяне на фолклорни и карнавални групи от различни райони на Европа и света.
  • Основно съпътстващо събитие е единствената по рода си международна Фотографска изложба с конкурс „Кукерландия”. Ежегодно във фотоконкурса участват над 80 професионални фотографа от страната и чужбина. Всички фотоси от предишни издания на конкурса, както и новите предложения могат да се видят на сайта: www.kukerlandia.com, в секцията Фотоконкурс.

 Алеята на гигантските маски е също „запазена марка“ на ямболския фестивал. Само тук могат да се видят внушителните инсталации с височина 3 метра, които са любим елемент на всички участници и гости на карнавала. Гигантските кукерски маски са сред основните акценти на т.нар. „Кукерград“ – територията на фестивала, наред с много работилници, арт-ателиета, базар за сувенири и други атракции.

 

Регламент

Заявка за участие

Програма Кукерландия 2016

Класиране