Общинска администрация Ямбол Република България

През 1899 г. идеята за образуване на гимнастическо дружество по нов образец е била вече назряла. Инициатори са били младите хора на Ямбол. През една зимна вечер на 18 януари 1900 г. радетелите се събират в една сграда в северната част на площад „Освобождение“, която вече не съществува и основават  дружество „Тракийски юнак“. Учредителите му си поставят амбициозни задачи: –„Развиване и укрепване телесните и нравствените сили на членовете си; Поддържане юнашки дух и взаимност; Уреждане на игрище; Построяване на гимнастически салон в града“ – всичко в полза на физическото развитие и укрепване на младежта и гражданството.  Между основоположниците са имената на Панайот Ковачев (председател - съдия) , Георги Арабаджиев (журналист), Хараламби Илчев (учител), Иван Кючуков, Димитър Минков, Георги Панайотов (търговец), Тодор Кехайов и други. Главатар, който практически е водил обучението на гимнастиците е Иван Генов. Заниманията се водили в две чети, при лошо време в една от стаите на гимназията, а при хубаво в градската градина. Дружеството е официално признато и е представено с делегат на първия редовен събор и първи конгрес на българския съюз „Юнак“.  Девизът на дружеството е „Здрави и силни, дружно за Отечеството“. Това е началото.

През 1902 г. се поставят основите на организирания туризъм в Ямбол с основаването на туристическо дружество. Година по-късно е основано и ловно-стрелческото дружество „Сокол“. Учредяването през 1906 г.  на  колоездачното дружество „Сокол“ поставя началото на  колоезденето. То се превръща в един от основните и интересни спортове, с който са свързани първите масови състезания, за да се стигни до 1954 г., когато с представителен отбор Ямбол участва в традиционната обиколка на България.

През 1915 г. със създаването на клуб „Сокол“ се поставя и началото на футболната игра. Привържениците на спортните занимания в Ямбол се увеличават все повече.

По време на Първата световна война спортната дейност в града затихва. Възстановяването и става, когато от фронта се завръщат активните участници в ямболските спортни организации и животът в града започва постепенно  да се нормализира. През 1919 г. започва отново да развива дейност, създаденото през 1915 г. юношеско туристическо дружество „Тунджа“. През лятото на 1921 г. подновява дейността си и „Тракийски юнак“, основно в спортовете: гимнастика, футбол, конен спорт и лека атлетика. Със закъснение, едва през 1923 г. възстановява дейността си и туристическо дружество „Кабиле“.

Ямболци отдават много сили за развитието на различните видове спорт, за привличането на все повече участници в тях и провеждането на футболни, колоездачни, конни, гимнастически, шахматни, туристически и прочие състезания и турнири в града. Спортните състезания и надпревари се превръщат в общовалидни и специфични принадлежности на ямболската градска култура, които отварят пътя към градски тип мислене. Спортът и туризмът заемат специално място в отдиха и развлеченията на ямболци.

Разрастването на спорта и туризма в града води до необходимостта от създаването на  специализирана материална база – спортни площадки и салони. Изграждането и в началото става по инициатива и безвъзмездно участие на самите спортисти. Първото крупно спортно съоръжение, което се строи е колодрумът в парка през 1926 г.. В общоградски празници се превръщат ежегодните надбягвания при откриването на спортния сезон. През 1932 г. в Ямбол се провеждат национално състезание по колоездене и 21-вия колоездачен конгрес.

Футболната игра нараства като лавина. В махалите на града се появяват множество клубове: „Левски“, „Израел“, „Лъв“, „Тича“, „Спортист“, „Атлетик“ и други. Създават се и официално представените футболни клубове: „Слава“, „Ботев“, „Победа“. През 1934 г. силният спортен клуб „Слава” се обединява с работническия спортен клуб „Ботев” и образуват клуб „Г.Дражев”, чийто отбор през първенството на 1937/38 г. е член на новосъздадената футболна дивизия, в състава на която играят  най-силните отбори на страната.

През 1935 г. в парка е открито „Детско игрище“. За по-големите е изградено игрище за тенис, волейбол, хандбал и др. Спортните съоръжения на територията на градската градина са разположени от двете страни на главната алея, а западната и част е игрище „Юнак“ и игрището на спортен клуб „Слава“

 Създават се и спортно ловно-рибарско дружество „Тунджа“, „Български морски сговор“, съюз „Родна авиация“, тенис клуб,  дружество за конен спорт и други.Редовно в градския парк под звуците на духов оркестър се организират увеселения, по време на които младежи и девойки демонстрират упражнения и правят пирамиди.

Когато разказваме за физическото възпитание в града не бива да пропускаме нашите училища в онова далечно минало, като: училищата към двете църкви, класното общинско училище, „Католическото“, „Галибеевско“,  „Ради Ив. Колесов“ и други. През учебната 1890 – 91 г. за първи път в ямболските училища физическото възпитание е включено като учебен предмет. Това засилва и интересът на децата към спортните занимания и надпревари.

В началния период на организираното физкултурно движение в Ямбол, мнозина от младите се ориентират към уредната гимнастика – на успоредка и лост. Успоредно с гимнастиката напредък бележат хазената /днешния хандбал/, лека атлетика и други спортове.

 Родоначалник на вдигането на тежести и шахматната игра е Ангел Цокев – учител по география в прогимназия „Ат.Кожухаров”.  Ямбол е един от първите градове след София, в който в района на игрище „Г.Дражев” с доброволен труд се изгражда и огражда с телена мрежа специален терен за игра на  тенис на корт. От 30-те години насам в Ямбол се играят волейбол и баскетбол. Още от края на 20-те години се практикува и плуването. През 1934 г. започва строителството на летен басейн с размери 25 на 50 м.. Той носи името на княгиня Надежда и през 1936 г. се провежда първото в България състезание по плуване.

След 09.09.1944 г. физкултурата и спорта в Ямбол получават тласък в своето развитие. През 1946 г. дружествата „Н.Лъсков” и  „Локомотив” се обединяват. По-късно към тях се присъединява и „Г.Дражев” и новото име на градската спортна организация е „Партизан“.

През 1945 г. учителят по физкултура в мъжката гимназия Валериан Шарамович поставя началото на организирания баскетбол в Ямбол. Не минава и много време играта заинтригува и жените. Първият женски баскетболен отбор е сформиран през 1950 г.

За рождена дата на бокса в Ямбол се счита 1946 г.. Началото е поставено от ентусиастите  Васил Кючуков и Петър Топалов.През същата година В.Кючуков участва в първото държавно първенство в Пловдив от името на физкултурно дружество „Г.Дражев“.

 Най-масовият спорт по това време отново става футболът, като всяка организация си има свой отбор.

Следват няколко реорганизации на физкултурното движение в Ямбол, за да се стигне до създаването на едно спортно обединение - Дружество за физкултура и спорт „Н.Лъсков”, което през годините се утвърждава като авторитетна специализирана организация за физкултурна дейност.

През 1950 г. предимно на началата на младежки трудови бригади, започва строителството на градския стадион „Н.Лъсков“.

По това време се образува и организацията „Спорт и техника“, по-късно прераснала в ДОСО, ОВТПН и ОСО. Тя провежда широка учебно-спортна дейност по спортна стрелба, авиомоделизъм, парашутизъм, моторно дело, радиотехника.

В градския парк през 1964 г. е построена многофункционална спортна зала Диана. Залата е сред най-големите спортни арени в страната с капацитет 3 000 места.

През 1954 г. се организира школа по борба – свободен и класически стил. Назначен е и първият щатен треньор по борба – зт Пантелей Боев. Ямболската школа по борба дава на националния спорт именити спортисти като: змс Петър Киров, змс зт Баю Баев, змс зт Петко Дерменджиев, змс Иван Кръстев, змс Станка Златева и др..

При леката атлетика „Царицата на спортовете“ израстват също талантливи състезатели от Ямбол: змс зт Михаил Бъчваров – спринтове и препятствени бягания, змс Димитър Хлебаров, национален шампион по овчарски скок, змс Тотка Тодорова – световна и европейска шампионка на бягане 1500 м. и много други.

 

Под ръководството на зт Здравко Михайлов и мс Иван Аджемов в Ямбол се развива и конният спорт. През 1974 г. и 1975 г. ямболските състезатели по конен спорт стават републикански шампиони.

Своя спортен път от Ямбол поемат и змс Боян Мошелов  и змс Йордан Ангелов – волейбол, мс Георги Глушков, мс Вълчо Йорданов, мс Мариана Иванова  –  баскетбол,      змс  Димитър Минчев, змс Маргарита Моллова, змс Боянка Ангелова, змс Аргира Кърджалиева, змс Стефка Баракова – спортна акробатика, змс Любчо Дяков,  змс Събин Чаушев - спортна стрелба, мс Вълкана Тошева – вдигане на тежести, змс Велко Братанов – модерен петобой и много други млади спортисти, които утвърждават ямболския спорт на международното поле.

Големите успехи на ямболските спортисти се дължат и на трудолюбието и високата отговорност на редица треньори-специалисти, осигурили подготовката им за постигане на високи спортни резултати: Петър Топалов, Кольо Гьоков, зт Велеслав Вълев, зт Йордан Атанасов – лека атлетика, Добри Русев, Иван Стоянов, Велчо Петров, мс Вълчо Йорданов, Симеон Варчев – баскетбол, зт Пантелей Боев, зт Тодор Гълъбов, мс Петър Ряпов, Георги Айрянов – борба, Димитър Ташакманов, Тодор Вълков, зт Димитър Мутафов – бокс, Георги Плочев, зт Димитър Плочев,– спортна акробатика, Николай Николов и Васил Гърдев – спортна стрелба и модерен петобой.

Своя светъл отпечатък върху формирането на спортния дух в град Ямбол оставя и създаденото  през 1983 г. спортно училище.Много е трудно да бъдат изброени постиженията на възпитаниците на училището и изключителния принос на техните треньорите в изграждането им като успешни спортистите.

И днес Ямболски самоотвержени младежи и девойки, обичащи спорта, издигат спортната славана града на завидна висота.

 

О, СПОРТ, ТИ СИ НАСЛАЖДЕНИЕ,  ТИ СИ ПРЕЛЕСТ, ТИ СИ СПРАВЕДЛИВОСТ, ТИ СИ ДЪРЗОСТ, ТИ СИ БЛАГОРОДСТВО, ТИ СИ РАДОСТ, ТИ СИ ПЛОДОРОДИЕ, ТИ СИ ПРОГРЕС!

О, СПОРТ, ТИ СИ МИР!

Полезни връзки


Банери ➲