Общинска администрация Ямбол Република България

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“-2023 ще се проведе в Ямбол от 23 до 26 февруари

Магията, наречена „Кукерландия“ – програма на фестивала

„Кукерландия“ идва отново – пищна, весела, шумна, ехтяща с чанове, хлопки, звънци, песни, наричания и благословии за здраве и плодородие! От 23 до 26 февруари Ямбол ще се превърне в маскарадната столица на България – кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии пак ще се съберат, за да покажат богатството на българските маскарадни игри. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа, Долината на кукерите”.

Традициите се предават от родители на деца и затова са вечно живи. В 10:30 часа на 23 февруари, четвъртък, малките кукери от Ямболския регион ще покажат какво са научили за обичая на сцената на детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“ пред Община Ямбол.

През това време майстори на кукерски маски и атрибути от община Тунджа ще показват как се изработват те.

В 16:30 часа в Арт галерия „Кирил Кръстев“ ще се проведе среща-разговор „Кукерландски спомен за Зайо“, гарнирана с изложба, посветени на 80-годишнината на художника Георги Зайков, създател на знака на „Кукерландия“. Той е и вторият ямболски художник на име Георги, станал известен във Франция, след Жорж Папазов.

В 17:00 часа ще бъдат наградени участниците в Националния конкурс - изложба на приложно изкуство „Кукерландия“, организиран от Общински детски комплекс – Ямбол, а победителите в конкурса за детска рисунка „Моята Кукерландия“ ще бъдат наградени във фоайето на Народно читалище „Съгласие-1862“ в 17:30 часа.

На 24 февруари, петък, карнавално шествие на малки и големи кукери ще тръгне в 17:30 часа от улица „Търговска“, предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ град Котел. Празничното настроение ще завладее Ямбол!

Шествието ще приключи пред сцената до Община Ямбол, където ще започне огненият спектакъл на „ЖАР театър“, придружен от изпълненията на певицата DIA и гайдарския състав от Котел. Празничната заря ще възвести настъпването на „Кукерландия“!

На 25 и 26 февруари Градският парк в Ямбол ще ехти, огласен от хлопките, чановете и звънците на маскарадните групи, които ще представят обичаи от цяла България пред журито в състезателните дефилета.

На втора сцена – в приказното село Кукерово, групите ще имат възможност да играят и повече време. Празникът в събота ще започне в 9:30 часа с традиционното кукерско хоро, а в неделя – в 10:00 часа.

В първия ден от дефилетата, събота – от 12:00 до 13:00 часа, пред публиката ще се представят и гостуващите чуждестранни групи от Турция, Северна Македония, Румъния.

Съботният ден ще бъде изпълнен с интересни събития и места, които трябва да бъдат посетени!

„Улица на занаятите“ ще се намира до Безистена, за да бъде възкресена картината на Ямбол преди повече от сто години. Майстори ще показват своята продукция, както и уменията си в занаяти, заплашени от изчезване в България.

Децата ще се забавляват с творческите работилници на „Кукарт“, които също ще бъдат разположени до единствения оцелял османски покрит пазар в страната – ямболския Безистен.

Два базара – в Градския парк и в централната градска част, ще зарадват жителите и гостите на Ямбол.

В 13:30 часа ще бъдат наградени победителите в Международния фотоконкурс „Кукерландия“ и посетителите ще разгледат най-добрите фотографии, подредени в изложба. Ако метеорологичните условия бъдат благоприятни, експозицията ще бъде представена пред Безистена, ако са лоши – в зала „Съвременност“ на емблематичната сграда.

 Кулинарен шоу-спектакъл „Свинско с винско по кукерски” с водещ Ути Бъчваров ще привлече любителите на кулинарията в 12:00 часа в неделя, 26 февруари, пред КИЦ „Безистен“. Знаменитият готвач, познат на поколения почитатели на добрата кухня от малкия екран, ще приготви и почерпи с над 1500 порции кисело зеле със свинско за жителите и гостите на Ямбол!

В 17:30 часа ще бъдат пресъздадени традициите на Сирни Заговезни - прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане” с халва, на сцената зад Спортна зала „Диана“ в Градския парк. След това Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще закрие XXIV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ с песни и танци.

Организатори на фестивала са община Ямбол и община Тунджа.

Заявки за участие ще се приемат до 27 януари 2023 година.

Регламент за участие в Кукерландия 2023

Заявка  - 2023

Програма

Полезни връзки


Банери ➲