Република България
Община Ямбол

Вие сте тук: Начало » mbs
МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА

  

Музей на бойната слава - Ямбол

 

Изграждането на Музей на бойната слава в Ямбол се свързва скаузата за съхраняване идентичността на военните подразделения, настанени в града и региона след Освобождението до наши дни. Водени от тази идея, инициативен комитет и кметът Георги Славов, подкрепени от ямболската общественост, полагат основите за създаването на първия общински специализиран музей в страната. 

Реализирането на идеята стана възможна с партньорството между община Ямбол и Министерство на отбраната. 

Музеят на бойната слава е открит с възстановяването автентичния вид на портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк в Деня на Европа - 9 май 2013 г. 

Първоначално музеят бе обособен на площ от 9 дка, предоставени през 2011 г. от МО в имот с отпаднала необходимост за армията в района на бившите Пионерни казарми в Ямбол. С решение на Министерски съвет от 27 април 2016 г. за нуждите на музея на община Ямбол са предоставени останалите терени с обща площ 72,401 дка, заедно с построените в тях 42 сгради. Разширението позволява реализирането на стратегията за мащабно разгръщане на военния музей и утвърждаването му като значим туристически обект с национално значение. 

 

Уникални експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, предлага ямболският Музей на бойната слава. Немското противотанково оръдие е попаднало в Българската армия като трофей в сраженията във Втората световна война. От него в света са запазени едва около 7 броя. 

Посетителите на музея могат да видят немско щурмово оръдие „Щурмгешуц IIIG” , както и на среден танк „Панцер IV, използвани в българската бронирана дружина и във двете фази на Втората световна война. 

Сред съкровищата на ямболския музей е катерното оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата Световна война. От този вид в България има запазени само две. 

Цялостната идея на музея е да представи българската военна история през призмата на ямболските военни формирования. Градът винаги е бил център на едни от най-големите войскови райони в страната. Затова и именно в Ямбол е реализиран единственият по рода си в страната специализиран общински военен музей. 

Специфичното за него е, че е разположен в автентичната среда на бивш войскови район – т. нар. Пионерни казарми. За вход му служи възстановеният портал – паметник на някогашния 29-ти Пехотен Ямболски полк – във вида, в който е бил в първите години на ХХ век. Полкът се прославя най-вече с превземането на Одринската крепост през 1913 г. по време на Първата Балканска война. 

С военната история на града се свързва и т.нар. Ямболски цепелин. Той е един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата Световна война. Легендарният L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 минути. През ноември 1917 г. изминава над 2000 км над Африка, достигайки близо до Хартум, където изхвърля над 12 тона бомби и се връща обратно край Ямбол. 

Музеят на бойната слава разполага с особенно ценни униформи от периода на Първата и Втора световни войни. 

     Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие показва цялостното въоръжение на Българската армия в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни. От пушки „Бердана 1 и 2“, с които са били въоръжени българските опълченци, като преминем през всички образци на пушките „Пибоди-Мартини“, „Мосин-Наган“, „Маузер“, „Малинхер“ включително и трофейни образци, може да се получи ясна представа за развитието на оръжейното производство от края на миналия век до днес. 

Сбирката от картечни пистолети „Шпагин“, „МП-40 – Шмайзер“, „Стен“ и най-разпространеното автоматично оръжие в наши дни автомат „Калашников“ повишава посетителския интерес към музея. 

Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни, които привличат интереса на стотици жители и гости на града.          

Територията на музея е и място за различни инициативи и временни експозиции, организирани от военните формирования на Ямболския гарнизон.

  

Местоположение:гр. Ямбол, ул. „Стара планина“ 1А, на 5 минути пеша от центъра на града. 

Адрес и контакт: 8600 Ямбол, ул. „Стара планина“ 1-А, e-mail: yambol.mbs@abv.bg, тел.: 087 909 9710

Работно време: 

- зимен период (1 октомври – 30 декември, 2 януари – 31 март): 

Вторник-събота: 08:30 – 12.30, 13.00 – 17.00 часа. 

- летен период (1 април – 30 септември): 

Вторник-събота: 09:00 – 13.00, 14.00 – 18.00 часа.

 

В почивните дни (неделя и понеделник) Музеят може да бъде посетен при предварителна заявка по телефона.

 

 ГАЛЕРИЯ

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

 

Документация за участие в публична покана с предмет "Основен ремонт покрив на гаражи на Музей на бойната слава" - част І и част ІІ; образци.

Протокол.

Договор.