Общинска администрация Ямбол Република България

Изграждането на Музей на бойната слава в Ямбол се свързва със запазване на идентичността на военните подразделения, настанени в града и региона след Освобождението до наши дни. Водени от тази идея, инициативен комитет и кметът Георги Славов, подкрепени от ямболската общественост, полагат основите за създаването на първия общински специализиран музей в страната.

Музеят на бойната слава е открит с възстановяването на портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк в Деня на Европа - 9 май 2013 г.

В лапидариума могат да се видят няколко реставрирани танка Panzer IV, щурмови оръдия Sturmgeschutz III и уникалното самоходно противотанково оръдие  Jagdpanzer L 48, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия. В двете експозиционни зали има снимков материал и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, IV Конен полк, Трета пионерна дружина, вещи на ямболци, участвали в Балканските войни 1912-1913 г. и двете световни войни, медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е на въоръжение в българската армия. Сред експонатите е пушка „Манлихер“, която ген. Аню Ангелов в качеството си на министър на отбраната връчи на града при предоставянето на терена за бъдещия музей.

Адрес: 8600 гр. Ямбол, ул. „Стара планина” № 1, п.к. 58

Mоб. 0879099710

Работно време (от вторник до събота):

08:00 ч. – 12:00 ч.

13:00 ч. – 18:00 ч.

В почивните дни (неделя и понеделник) музеят работи само с предварителна заявка.

Полезни връзки


Банери ➲