Общинска администрация Ямбол Република България

Народно читалище „Зора  – 1945”  е  създадено на 16 юни 1945 година  от група ентусиазирани жители на квартала. От 1972 година  читалището разполага със сграда на 2 етажа с обособени библиотека, читалня, репетиционни и зрителна зала с 230 места, библиотечен клон в кв. „Г. Бенковски”.

Библиотеката на Народно читалище „Зора-1945” е създадена през 1945 година и притежава фонд от над 46 000 тома. Дейността на библиотеката цели да провокира интереса на децата и младежите към четенето на книги. Някои от инициативите, подчинени на тази цел:

„Време за четене” – литературни празници, в партньорство с издателска къща „Жанет – 45”;

„Голямото четене на Зора” – осъществена за първи път през 2008 г. в подкрепа на националната кампания, инициативата продължава да се реализира всяка следваща година;

„Летящата читалня” – участниците, от едноименния читателски клуб, гостуват на ученици в основните училища от града с литературно четене на автори, които не са включени в задължителната литература;

„Литературни игри” – интерактивни игри, организирани и провеждани от екипа на читалище „Зора-1945”, за надграждане на езиковите и литературни знания на децата  от начален курс.

От 14 октомври 2009 г. по Програма „Глобални библиотеки – България” библиотеката разполага с оборудвана компютърна зала с 10 работни места и с мултифункционални устройства (скенер, копир и принтер). Всеки регистриран читател има право да ползва 1 час безплатен достъп до интернет за комуникация и търсене на информация.

Гордост за читалището е създаденият през 2009 г. Арт салон - своеобразна изложбена зала за безплатно аранжиране на изложби - живопис, графика, художествена анимация, художествена фотография, приложно изкуство,  изложба на гоблени, на детски рисунки, кулинарни. Чрез салона читалище „Зора-1945”  реализира идеята си за откриване и стимулиране на млади таланти.

Ежегодно читалището провежда превърналите се в емблематични за него ученически фестивали „Родило се, преродило” и „Песни России”.

Към читалището функционират разнообразни творчески формации, в които са обхванати самодейци от различни възрастови групи. Участват активно в културния живот на общината и страната. Носители са на престижни награди от регионални и национални  фестивали и конкурси.

За изключителен принос в областта на културата читалище „Зора-1945” е удостоено с награда на името на „Ради Иванов Колесов” - сребърен и златен.

Адрес: 8600 гр. Ямбол, пл. „Захари Стоянов” № 2 А

Телефони: (046) 66 69 51, 0879 069 615

Е-mail: zora_yambol@mail.bg

Web: www.zora1945.bg

Работно време (от понеделник до петък):

08:30 ч. - 12:30 ч.

13:00 ч. - 17:00 ч.

Полезни връзки


Банери ➲