Общинска администрация Ямбол Република България

Архивни снимки и плакати представят историята на киното в Ямбол, събрана в уникална изложба на открито

| Автор: Пресцентър

c9/c9f9e1da800e41b3ca3f79562840b852.jpg

На 21 юли (понеделник), от 18.30 часа в Градския парк ще бъде открита първата по рода си изложба на открито, представяща най-любопитните моменти от историята на киното в Ямбол. Експозицията ще бъде разположена около централния фонтан в парка.

Съвместната инициатива на община Ямбол и Държавен архив – Ямбол е озаглавена „Киното – носталгия, която се завръща”. С изключително богат снимков материал, в нея са пресъздадени първите стъпки на киното в Ямбол в началото на миналия век, развитието му през годините и романтичната история на любителския киноклуб. Сред подбраните архивните материали могат да се видят и уникални плакати за филмови прожекции от зората и апогея на киноразпространението през ХХ век.

Изложбата е част от инициативите на община Ямбол, свързани с възстановяването на лятното кино и утвърждаването му като културен акцент в живота на града. Историческата ретроспекция внася допълнителен колорит в провеждащия се филмов маратон на лятното кино, който ще продължи до 4 октомври. Прожекциите са всяка събота от 21.00 часа през юли и август и от 20.00 часа през септември и октомври. Входът е свободен.

Полезни връзки


Банери ➲