Общинска администрация Ямбол Република България

Честване на 184 години от рождението на ямболския будител Ради Колесов

| Автор: Пресцентър

01.JPG

С патриотични мелодии в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ - Ямбол започна празничното честване на 184-та годишнина от рождението на народния будител, учител, преводач, поет и революционер – Ради Иванов Колесов.

На празника присъстваха председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, председателят на читалищното настоятелство на Народно читалище „Съгласие-1862“ Митко Филипов, секретарят на читалището Ваня Лазарова, читалищни дейци и родственици на ямболския будител. Те поднесоха цветя пред барелефа на Колесов.

Ради Иванов Колесов е роден на 26 ноември 1837 година в Ямбол. Жизненият му път е кратък, но бурен: той е съратник на Раковски, участник във въстанието на Капитан Дядо Никола – Никола Филиповски, първи преводач на западноевропейска литература в Ямбол, любим на ямболци учител и съмишленик на Добри Чинтулов.

През 1862 година, малко преди смъртта си, Ради Колесов дава идеята за създаване на читалище в града и НЧ „Съгласие-1862“ я счита за своя рождена година.

Събитието се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

 

Полезни връзки


Банери ➲