Общинска администрация Ямбол Република България

Индустриалното развитие на Ямбол през обектива на историята

| Автор: Пресцентър

22/22bfbd67e6a2be04a561100220450932.jpg

Документална изложба, посветена на индустриалното развитие на Ямбол, ще съпътства празника на града и насрочения за 20-21 юни Икономически форум Ямбол. В документи и снимки, експертите от Държавен архив – Ямбол представят акценти от разгръщането на промишлеността в града през изминалото столетие.

Експозицията ще бъде разположена на открито, на пл. „Освобождение“ до Безистена, от 17 до 22 юни. Откриването е на 17 юни, петък, от 18.00 часа.

Изложбата представя някои от постиженията на ямболската преработвателна индустрия от ХХ век – химическа, хранително-вкусова, тютюнева, текстилна. Фотодокументи от работния процес в тъкачна фабрика “Тунджа”, „Българска консерва" - Варна, фабрика – Ямбол, от тютюневата фабрика, от химическата фабрика на Петър Данчев, ще бъдат сред свидетелствата за индустриалното развитие на града. И това е само малка част документалната ретроспекция за променящия се през години облик на Ямбол като икономически център в Югоизточна България.

Това е вече трета поред документална изложба, организирана съвместно от Държавния архив и община Ямбол, по повод празника на града. В предишните две издания бяха представени историята на ямболското кино, също и обществено значими каузи, обединявали през годините хората в Ямбол.

Полезни връзки


Банери ➲