Общинска администрация Ямбол Република България

Изложба,посветена на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация, ще гостува първо в Ямбол, откриването е на 25 ноември

| Автор: Пресцентър

01.jpg

В 12:00 часа на 25 ноември 2022 г., петък, на площад „Освобождение“, пред една от най-знаковите сгради в град Ямбол – Безистена, ще бъде представена изложба, посветена на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация. Тя ще остане експонирана на открито до 15 декември.

Експозицията ще бъде официално открита от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и от кмета на град Ямбол Валентин Ревански. Приятна изненада за жителите, гостите на Ямбол и приятелите на авиацията ще бъдат изпълненията на Представителния духов оркестър на ВВС.

Официално изложбата беше открита в София на 4 октомври на Моста на влюбените до Националния дворец на културата и ще бъде представяна в градовете с авиационни традиции. На територията на Ямболска област се намира една от основните авиационни бази на ВВС - авиобаза "Безмер", а Ямбол е първият град, в който ще гостува експозицията.  

Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Официални гости на церемония по откриване на изложбата ще бъдат военнослужещите от Военновъздушните сили на Кралство Испания, чийто домакин е авиобаза "Безмер". Във връзка с първото посещение на представители от испанските ВВС в Ямбол, ще бъдат засадени 10 броя испанска ела в Градския парк.

Организаторите канят жителите и гостите на град Ямбол да посетят изложбата и да се насладят на впечатляващите кадри, част от 110-годишната история на ВВС.

Полезни връзки


Банери ➲