Общинска администрация Ямбол Република България

Кметовете, единни в подкрепата си за регионалното депо

| Автор: Пресцентър

e9/e92fb4d97174b35dc5c1fab5adaa45db.jpg

Пълна подкрепа за реализацията на проекта за регионално депо декларираха кметовете на Ямбол, Сливен, Нова Загора, „Тунджа” и Стралджа по време на общото събрание на регионалното сдружение на общините. Заседанието бе свикано по инициатива на кмета Георги Славов заради кризисната ситуация около проекта. Ямболският кмет подчерта, че е удовлетворен от декларираното единомислие и готовност за съвместна работа от страна на останалите кметове, тъй като до момента община Ямбол е била оставена сама да се бори с проблемите покрай реализацията на проекта, които вече надхвърлят нейните възможности.

Проектът за Регионална система за управление на отпадъците бе защитен от община Ямбол като водеща община в сдружението по ОП „Околна среда”. Стартът на строителството на депото обаче е блокирано заради обжалвания на процедури от страна на неправителствената организация ДЕН. „Община Ямбол е направила всичко необходимо, за да защити и подготви за реализация този проект – има избрана фирма – изпълнител, също така за строителен надзор и одит. Това означава, че във всеки един момент имаме готовност да започнем изграждането на новата клетка 1, припомни Георги Славов. От година и половина обаче не можем да стартираме, заради течащите съдебни процедури”.

По предложение на ямболския кмет Общото събрание на сдружението излезе с решение за иницииране на спешна среща с министъра на околната среда и водите, на която да бъдат представени всички рискове и опасности за провал на проекта, както и да се настоява за законодателни инициативи, които да не допускат държавната политика за управление на отпадъците да бъде блокирана от подобни псевдоекологични организации. Кметовете на петте общини апелират и за замразяване на т.нар. отчисления – санкции, налагани на общини за това, че все още нямат изградени съвременни регионални депа по европейските стандарти. С всяка година санкциите растат в геометрична прогресия и ако през 2013 г. на Ямбол се налага да плаща 800 000 лв. за отчисления, то догодина сумата ще бъде 1 800 000 лв. Подобни суми, начислявани в размера на такса смет, са непосилни за гражданите и фирмите – не само за жителите на Ямбол, но и от всички останали общини в България, които все още не са реализирали проектите си за нови депа.

Недопустимо е повече от 250 хиляди жители на петте общини да бъдат заложници на частния интерес на един-единствен човек – управителя на сдружението ДЕН Димитър Димитров, който незаконно си е построил къща само на стотина метра от сметището, коментира още ямболският кмет. Той е категоричен, че подобни псевдоекологични организации се изявяват по-скоро като групи за натиск и политически рекет.

Ако държавата не вземе мерки проблемът с ямболското депо, както и с други подобни случаи, да бъде разрешен, само до няколко години съществуващите сметища ще се превърнат в екологични бомби и отзвукът ще бъде в целия Европейски съюз. Изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците е държавна политика, реализирана в изпълнение на ангажиментите, които сме поели пред ЕС, припомни още Георги Славов.

http://www.youtube.com/watch?v=jToDqqPBljs

Полезни връзки


Банери ➲