Общинска администрация Ямбол Република България

Кметовете на общините Сливен, Ямбол и Тунджа подписаха меморандум за сътрудничество и партньорство

| Автор: Пресцентър

01-.jpg

Кметовете на общините Сливен – Стефан Радев, на Ямбол – Валентин Ревански и на Тунджа Георги Георгиев подписаха днес меморандум за сътрудничество между трите общини. Подписите си поставиха и областният управител на Ямбол - Георги Чалъков и зам.-областният управител на Сливен Антоний Андонов.
Инициатор на меморандума е кметът на Сливен Стефан Радев. Документът определя правата и задълженията за сътрудничество през новия програмен период при реализиране на общи проекти и инициативи, развитие на индустриални зони и привличане на инвестиции.
Кметовете на общините Ямбол и Тунджа, както и областните управители на Сливен и Ямбол подкрепиха идеята на Стефан Радев и приветстваха началото на общото партньорство. Те смятат, че инициативата може да даде добър пример на останалите градове от страната, които попадат в обща зона. Гостите на днешната среща изразиха и пълна готовност за обединение около идеи и начинания, които биха могли да бъдат от значение за прогреса на трите общини и техните жители.


„Общините Ямбол, Сливен и Тунджа винаги са си партнирали много добре и смятам, че имат и общо бъдеще. Тримата кметове и областните управители знаят, че трябва да бъдем инициативни, да дадем всичко от себе си и да изпълним поставените цели. Като виждам колегите, които са тук, съм убеден, че всеки един от нас ще даде всичко от себе си със своя екип, за да допринесем за развитието на трите общини. Единственият начин нашите общини да бъдат конкурентноспособни на големите областни градове е да се обединяваме около общи каузи и проекти, които са решаващи за развитието на двата областни града и трите общини.
Присъствали сме на много първи копки или начало на различни инициативи, които никога не са били завършени, и най-важно сега е какъв ще бъде финалът на това общо партньорство“, изтъкна кметът на Ямбол Валентин Ревански.


Предвидените в меморандума партньорски дейности ще бъдат насочени към проекти и инициативи, свързани с новите направления в европейското финансиране - Помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа /React EU/, Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, съвместни проекти по линия на новата ОПРР 2021-2027, План за възстановяване и устойчивост на Република България, „Зелената сделка“ и други европейски и национални финансирания.


Партньорите ще работят съвместно за насърчаване, подпомагане и улесняване на икономическото сътрудничество и привличане на инвеститори. Идеята е помежду им да се осъществява редовен обмен на икономическа информация, добри практики и участие в съвместни инициативи в сферата на високите технологии, развитие на технологични паркове, въглеродно неутрални и индустриални паркове и др.
Трите общини ще си сътрудничат при развитие на социално-образователната, здравната, културната и туристическата инфраструктура, ще осъществяват съвместни дейности и ще обменят добри практики, свързани с регионалното и местно развитие.


Меморандумът влиза в сила от датата на подписването му и важи за периода 2021-2027 г. Той не създава финансови задължения между трите общини. Въпросите, възникнали в резултат от прилагането на сътрудничеството, ще се определят в отделни споразумения след решение на общинските съвети.
Пример за обединяване на ресурси, амбиции и усилия е проектът за инвестиционна дестинация „Сливен – Ямбол“. Водеща е идеята двата най-близки областни града да работят съвместно. Партньорството ще бъде насочено към сътрудничество с държавните институции и организации за стартиране на проект за изграждане на четирилентов път между Ямбол и Граничния контролно-пропускателен пункт „Лесово“.
С обединяването на ресурси, амбиции и усилия между общините Ямбол, Тунджа и Сливен е възможно да бъде реализиран и един от най-мащабните икономически проекти в страната, обхващаш индустриалните зони около градовете Ямбол и Сливен.

Полезни връзки


Банери ➲