Общинска администрация Ямбол Република България

На Гергьовден в Ямбол: Литийно шествие с икона, с вградена частица от мощите на Св. Георги

| Автор: Пресцентър

b6/b601f75b0205886f41a93a0a87b13a1f.jpg

За първи път в Ямбол 6 май ще се отбележи с литийно шествие с икона на Св. Георги. Инициативата е на архиерейския наместник Архимандрит Димитрий. След отслужването на празничната Света литургия с начален час 8.30 в храм „Св. Георги Победоносец“, от църквата ще тръгне лития с икона, в която е вградена частица от мощите на светеца. В шествието са поканени да участват всички жители и гости на града. В литията ще се включи и представителна група от военнослужещи от ямболския гарнизон. Началото е в 10.00 часа.

Шествието ще премине по маршрут: ул. „Св. „Георги“, „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Г. Дражев“, „Цар Ив. Александър“, пл. „Освобождение“, ул. „Г. Раковски“ и ще спре на площада пред община Ямбол.

Празничното честване на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия ще продължи с тържествен ритуал по издигане на националния флаг през общината. В церемонията ще участва представителна рота от военните формирования на ямболския гарнизон.

След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по обратния маршрут до едноименния храм в кв. „Каргон“.

Миряните ще имат възможност да се поклонят пред иконата с мощите на светеца още на 5 май, преди вечернята, както и на самия 6 май в църквата „Св. Георги Победоносец“. Тя е предоставена специално за честването на празника от храм „Св. Димитър“ в Айтос. Частица от мощите на Св. Георги е подарена на айтоската църква от архимандрит Партений, игумен на Люляковския манастир „Св. Йоаким и Анна“.

Специално за отбелязването на 6 май, над небето на Ямбол ще прелетят самолети Су-25 от Авиобаза „Безмер“. Те ще участват най-напред в празничния парад в столицата, а във времето между 12.30 и 14.00 часа, при благоприятни атмосферни условия, ще прелетят и над площада в Ямбол като поздрав към гражданите по случай Деня на храбростта и на празника на Българската армия.

Полезни връзки


Банери ➲