Общинска администрация Ямбол Република България

На Илинден в Ямбол празнуват 774 именици

| Автор: Пресцентър | 9

default news image

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия, живял през девети век преди Христа. За него е писано в Стария завет, Новия завет, Талмуда и Корана, той е герой от фолклора на различни народи, включително и българския.

Пророк Илия се появява, за да върне еврейския народ към Бог, увлякъл се по идолопоклонство под влияние на Йезавел, съпругата на цар Ахаав.

Произходът му е неизвестен. Името му означава „Моят Бог е Яхве“ и е олицетворение на борбата му с култа към езическото финикийско божество Ваал. Характерното за Илия е, че проповядва и изобличава дръзко и безстрашно. Християнската църква го нарича „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Свети пророк Илия и древният пророк Енох са единствените хора, които са взети живи на Небето и не са умирали физически.

Светецът е много почитан от християни, евреи и мюсюлмани.

В Ямбол на Илинден празнуват 774 именици - 591 мъже и 183 жени. Сред дамите най-разпространеното име е Илияна - 100 празнуващи, следват Илиана - 41, Лина - 23, Илина - 10, Илка - 8, Илинка - 1.

Мъжете, кръстени на Свети пророк Илия, са най-многобройни – 312, следвани от имениците, наречени Илиян - 190, Илиан - 34, Илko - 28, Илчо - 26, Личо - 1.

Честит празник на всички! Със здраве и достойнство да си носят името!

 

Полезни връзки


Банери ➲