Общинска администрация Ямбол Република България

Над 1000 души празнуват имен ден в Ямбол днес

| Автор: Пресцентър

01.jpg

Днес Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Мина, Виктор, Викентий и Стефанида, както и на Преподобния Теодор Студит, изповедник, игумен на манастира „Студион“ в Константинопол, теолог и писател (759 - 11 ноември 826 г.).

 Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените, които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Египтянин по произход, воин по съдба, той умира в изтезания през 296 година по време на римските императори Диоклетиан и Максимиан, отказвайки да се отрече от вярата си. Неговото име означава „месечина, луна“.

Виктор, който също бил войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Свети Викентий бил дякон. Той бил убит заради вярата си в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

В народния календар денят бележи средата на Вълчите празници - времето от Архангеловден до Коледни Заговезни. В българския обреден календар са заложени различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата.

В Ямбол днес празнуват 1099 души, от тях 754 са жени и 345 - мъже.

При дамите името Минка е с най-много празнуващи – 425 представителки. След нея се нареждат Виктория – 288,  Мина – 41.

Най-многобройни при господата са мъжете с името Минчо – 184, а после е Виктор със 161 именици.

Честит празник!

Полезни връзки


Банери ➲