Общинска администрация Ямбол Република България

Над осемдесет спортисти и треньори бяха наградени в Ямбол, спортист номер едно е каратистът Кристиян Дойчев

| Автор: Пресцентър

01.jpg

На церемония в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“  бяха връчени наградите за постижения в спорта, съгласно Правилника за наградите и отличията на община Ямбол, отличията на най-малките шампиони, на учителите по физическо възпитание, на треньор на годината и отбор на годината, както и наградите „Спортист на годината“.

Съгласно Правилника за наградите и отличията на община Ямбол, награди за постижения в спорта се връчват ежегодно на изявени треньори, заслужили деятели на спорта, ветерани, по случай кръгли годишнини – еднократно за спортната им кариера, на състезатели, извоювали призови места от олимпийски, световни, европейски, балкански и държавни първенства. Предложенията могат да се правят от спортните клубове, представители на местната власт, както и други организации, имащи отношение към спорта. Носителите на наградите за постижения в спорта се определят от специализирана комисия към община Ямбол.

Председателят на специализираната комисия Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол, излезе на сцената, за да връчи наградите за постижения в спорта.

 С отличията бяха удостоени:

 • състезателите от Баскетболен клуб „Тунджа“ Андон Вачев, Георги Герганов и Петър Петров, Стойо Чолаков - треньор;
 • боксьорите от Боксов клуб „Димов боксинг“ Александър Борев, Атанас Ангелов, Василена Христова, Ефросина Огнянова, Кристина Андонова с треньор Ангел Димов;
 • брейкърът Галин Иванов и неговият треньор Валери Димитров от Спортен брейк клуб „Пластик деформейшън скуад“;
 • боксьорът Явор Мийремов и неговият треньор Тодор Петров от Спортен клуб по бокс „Ямбол“;
 • представители на параолимпийските спортове от Спортен клуб „Ямбол 21“ и Спортен клуб на инвалидите „Ямбол 99“ – състезателите Анна Петрова, Хриса Георгиева, Зина Димитрова, Богдан Вълков /тандемно колоездене/, Петър Петров /хвърляне на копие/, Георги Киряков /вдигане на тежести/, Георги Митев /тенис на маса/ и треньорите Петя Петрова, Невена Ковачева, Стефан Петков, Иван Иванов, Надка Александрова /състезател и треньор/;
 • каратистите Габриел Костов и Кристиян Дойчев от Клуб по карате киокушин „Дойчев 2020“ и техният треньор Георги Дойчев;
 • каратистите от Спортен клуб „Карате киокушинкай“ Теодора Младенова, Пресиана Младенова, Рая Танева, Михаела Петрова и Димитър Радев, Ананий Младенов – треньор;
 • стрелците от Стрелкови клуб по спортна стрелба „Диана“ Димитър Тодоров, Димитър Събев, Мадлен Христова, Петко Митев и техният треньор Георги Стоянов;
 • лекоатлетките от Клуб по лека атлетика „Тунджа“ Полина Тодорова, Станимира Христова и треньорите Йордан Атанасов и Галина Атанасова;
 • спортистите от Лекоатлетически клуб „Радио 999“ Ивайло Москов, Никола Караманолов, Панайот Панайотов, Пламен Драганов, както и тяхната треньорка Петранка Чамова;
 • състезателят от Спортен клуб „ММА Бушидо“ Радослав Жеков и неговият треньор Стефан Иванов;
 • танцьорите от Клуб по спортни танци „Тандем“ Ангел Свирков, Елена Калчева, Даниел Тонев, Моника Радичева и техният треньор Георги Найденов;
 • състезателят от Спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов“ Калоян Ангелов и неговата треньорка Нина Недялкова;
 • танцьорите от Клуб по спортни танци „Ямбол“ Станимир Стоянов и Таня Йосифова и техният треньор Станьо Иванов.

 

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави спортната общност: „За мен е удоволствие да бъдем заедно днес, за да отличим най-добрите спортисти и треньори на Ямбол. Това е особено вълнуващ момент за всички нас.

Уважаеми заслужили майстори на спорта и треньори, позволете първо на Вас да благодаря за подкрепата, която оказвате на Вашите състезатели. Зад успехите на всеки спортист винаги стои един отдаден треньор! Всички ние виждаме и оценяваме огромните усилия, които полагате!

Скъпи спортисти, искам от сърце да Ви поздравя за Вашите отличия! Вярвам, че всяка следваща година те ще бъдат още по-големи и ще продължите да прославяте нашия град със своите спортни успехи и талант! Искрено се гордеем с Вас! 

Благодарен съм на родителите Ви, че са Ваша опора!“

Кметът връчи награди на най-малките шампиони - звезди на ямболския спорт, които със своите постижения заеха призови места през 2022 година:

-  състезателите по борба Марсела Георгиева /европейска медалистка в категория 39 килограма – девойки U15/ и Петко Саракостов /държавен шампион в категория 53 килограма – юноши/ от Спортен клуб борба и самбо – Ямбол, треньор - Михаил Михайлов;

-  Марая Стойкова, ММА боец от Спортен клуб „ММА Бушидо“ /държавна шампионка в категория до 50 килограма – момичета/ с треньор Стефан Иванов;

- Адриана Михалева /европейска шампионка в категория до 40 килограма, момичета 10-11 години, в ката и бронзова медалистка в кумите на Европейско първенство по карате киокушин в Испания/, Мартин Христов /европейски шампион в категория до 65 килограма, момчета 14-15 години, в кумите на Европейско първенство по карате киокушин в Испания/, Иван Костов /европейски шампион в категория до 55 килограма, момчета 12 – 13 г., в кумите на Европейско първенство по карате киокушин в Испания/, Ивеслав Маринов /сребърен медалист в категория до 35 килограма, момчета 10-11 години, в кумите на Европейско първенство по карате киокушин Испания/ от Спортен карате клуб „Киокушин-Ямбол“, треньор - сенсей Георги Георгиев.

Валентин Ревански награди и десетте най-добри ямболски спортисти, определени от местните журналисти в петдесет и първото издание на Анкетата „10-те най–добри спортисти”, в която бяха включени 18 състезатели, номинирани от спортните клубове, развиващи дейност на територията на общината през 2022 г.

Номинациите приключиха на 15 декември. След обработката на резултатите Общинската експертна комисия за физическата активност, физическото възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност в Община Ямбол обяви десетте най-добри спортисти на община Ямбол за 2022 година, треньор на годината и учител по физическо възпитание и спорт.

За учител на годината номер 1 по физическо възпитание и спорт беше отличен Добромир Араванов от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“.

Добринка Чолакова от Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ беше наградена за дългогодишна, високопрофесионална дейност в системата на физическото възпитание и спорта.

Петрана Чамова, дългогодишна треньорка по лека атлетика в Лекоатлетически клуб „Радио 999”.  беше удостоена с наградата за треньор на годината в община Ямбол.

Общинската експертна комисия за физическа активност, физическо възпитание, спортна и спортно-туристическа дейност определи за отбор на годината Баскетболен клуб „Тунджа“, отбор юноши U19 - държавни шампиони за 2022 година, чийто треньор е Стойо Чолаков.

Кметът връчи наградите на десетте най-добри спортисти на Ямбол за 2022 година. За спортист номер едно беше определен заслужилият майстор на спорта Кристиян Дойчев от Клуб по карате киокушин „Дойчев 2020“, европейски шампион и сребърен медалист от Световното първенство по карате киокушинкай при мъжете в категория до 90 килограма. Негов треньор е брат му сенсей Георги Дойчев.

На второ място в анкетата е Никола Караманолов от Лекоатлетически клуб „Радио 999“, който е национален състезател, носител на два сребърни медала на скок на дължина и на Балкански шампионат – два сребърни медала на скок на дължина и на 4х100 метра от Балкански шампионат, два  златни медала на 4х400 метра  в зала  и на открито от Държавен шампионат. Караманолов е сребърен медалист на 100 метра гладко бягане, носител на два сребърни медала на скок на дължина в зала и на открито, Той е и бронзов медалист на 60 метра гладко бягане при юноши старша възраст. Негов треньор е Петрана Чамова.

На трета позиция в анкетата е класиран Георги Герганов от Баскетболен клуб „Тунджа“ - национален състезател при младежите, участник на Европейското първенство през 2022 г., държавен шампион с юношеския отбор на Ямбол през 2022. Обявен за най-добър защитник. Основен играч в мъжкия отбор за сезон 2022-2023. Негов треньор е Стойо Чолаков.

Спортист номер четири в класацията е Полина Тодорова от Клуб по лека атлетика „Тунджа“, тренирана от з. т. Йордан Атанасов. Тя е национална състезателка, носителка на сребърни медали от Държавния шампионат по лека атлетика на 800 метра в зала и на 800 метра на открито, бронзова медалистка на 400 метра в зала, жени.

На пето място в анкетата е класиран  Пламен Драганов от Лекоатлетически клуб „Радио 999“. Той е национален състезател, носител на златни медали на 4х400 метра в зала и на 4х400 метра на открито от Държавното първенство, както и на сребърни медали на 800 метра в зала и на 800 метра на открито, мъже. Негов треньор е Петрана Чамова.

Шестата позиция в класирането е за Димитър Тодоров от Стрелкови клуб „Диана“. Той е национален състезател, държавен шампион по спортна стрелба с пистолет на 10 метра, републикански шампион – бърза стрелба 2х30 с пистолет на 25 метра, републикански шампион с пистолет - 60 изстрела на 50 метра, златен медал на Държавно първенство пистолет 10 метра – микс, сребърен медалист с пистолет - 10 метра на международните турнири „Валтер къп“, „Гран При Нови Сад“ и „Гран При Смедерево“ – Сърбия, юноши старша възраст. Негов треньор е Георги Стоянов.

На седмо място в анкетата „Спортист на годината“ е класирана Кристина Андонова от Боксов клуб „Димов Боксинг“ - републиканска вицешампионка на Държавното първенство по бокс до 57 килограма, носителка на бронзов медал до 60 килограма, жени. Треньорът ѝ е Ангел Димов.

На осма позиция е класиран Габриел Костов от Клуб по карате киокушин „Дойчев 2020“, държавен шампион по киокушин карате в категория +75 килограма, юноши старша възраст. Той тренира при з. м. с. сенсей Георги Дойчев.

Деветото място е за Даниел Тонев и Моника Радичева от  Клуб по спортни танци „Тандем“ - сребърни медалисти от Държавното първенство по спортни танци, юноши старша възраст. Техни треньори са Георги Найденов и Станьо Иванов.

На десетата позиция в анкетата е Ефросина Огнянова от Боксов клуб „Димов Боксинг“ - вицешампионка на Държавното първенство по бокс до 48 килограма, бронзова медалистка в категория до 46 килограма, носителка на сребърен медал на „Купа България“ в категория до 48 килограма, девойки старша възраст. Тя тренира при Ангел Димов.

За празничното настроение допринесоха изпълненията на децата от Хорова школа „Професор Георги Димитров“, талантливите млади дами с музикален ръководител Мария Ангелова от школата поп и джаз пеене към НЧ „Съгласие - 1862“ - Мартина Атанасова, Моника Калчева, Иванина Нанева и Патрисия Симеонова, както и дуета Пламена Комитова и Николай Георгиев с музикален ръководител Донка Мавродиева.

Церемонията завърши с обща снимка на наградените с кмета на община Ямбол Валентин Ревански, с председателя на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков и със заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров.

Полезни връзки


Банери ➲