Общинска администрация Ямбол Република България

Най-големите дарители на новата ямболска църква са предложени за носители на Наградата на Ямбол за 2016 г.

| Автор: Пресцентър

ac/ac55340f66fa31e6307ac865505a22e9.jpg

Строителният предприемач Кольо Колев и арх. Любомир Семерджиев да бъдат удостоени с Наградата на Ямбол за 2016г., предлага кметът на Ямбол Георги Славов. Номинацията е заради основния им принос в изграждането на новия православен храм в града „Успение на Пресвета Богородица“. Предложението бе разгледано и подкрепено единодушно на вчерашното заседание на специализираната комисия по присъждане на наградата. В комисията влизат председателите на постоянните комисии към ОбС – Ямбол и председателите на групите съветници в местния парламент.

Новият храм „Успение на Пресвета Богородица“ отвори врати на 2 февруари тази година. Това е първата новопостроена православна църква в Ямбол от 128 години насам. Факт, което е с особена значимост за града, включително и заради това, че духовното средище покрива нуждите на няколко десетки хиляди жители на Ямбол в югоизточната част на града.

В мотивите за номинирането на Кольо Колев и арх. Семерджиев се отбелязва, че за съграждането на храма са допринесли много благодетелни и достойни граждани на Ямбол, включително и община Ямбол. Безспорно най-голям принос за построяването на новата църква обаче има г-н Кольо Колев, който заедно със съпругата си Христина Колева и дъщеря си Магдалена Колева са главните ктитори на храма. От друга страна цялостният архитектурен и интериорен проект бе предоставен безвъзмездно от архитект Любомир Семерджиев.

Съгласно предложението на кмета Георги Славов, подкрепено с решението на специализираната комисия, приносът на двамата е основание те бъдат удостоени с най-високото отличие, присъждано по Правилника за наградите и отличията на община Ямбол. Това би било достоен жест на признание към тяхното дело както от страна на местната власт и органа на местното самоуправление, така и от гражданите на Ямбол, се изтъква още в мотивите.

Окончателното решение за присъждането на Наградата на Ямбол за 2016 г. ще бъде разгледано и гласувано на предстоящото заседание на Общински съвет – Ямбол.

Наградата на Ямбол се връчва ежегодно в Деня на Ямбол – „Св. Дух” на граждани и юридически лица за значителен принос в развитието на града.

Полезни връзки


Банери ➲