Общинска администрация Ямбол Република България

Нова тревна настилка за градския стадион в Ямбол

| Автор: Пресцентър

3f/3f34570070f2540d7275f57a16f30b80.jpg

Нова тревна настилка за близо 380 хиляди лева ще бъде изградена на футболния терен на Градския стадион в Ямбол.Финансирането е изцяло от Министерството на младежта и спорта и е резултат на поредица от разговори между министъра на спорта Красен Кралев и кмета на община Ямбол Георги Славов. Процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Реконструкция и модернизация на централен футболен терен на Градски стадион – гр. Ямбол“ вече е обявена на сайта на министерството.

Необходимостта от ремонт и модернизиране на терена е крайно належаща, затова община Ямбол изготви проект с искане за 100% финансиране на стойност 378 827,28 лв. В него са включени дейности като модернизиране на напоителната система, доставка и полагане на коренова зона, затревяване и др.

Градски стадион – Ямбол е имот публична общинска собственост. С решение на ОбС –Ямбол спортният имот е предоставен на Обединен спортен клуб „Тунджа”- Ямбол за безвъзмездно право на ползване със срок от 5 години. Стадионът се ползва за тренировъчна и състезателна дейност от 12 спортни клуба, учебни заведения и граждани.

Футболният терен на Градския стадион в Ямбол е с приблизителна обща площ от 8000 кв. м. Стадионът е построен преди 45 години и за този период теренът е модернизиран само няколко пъти. През 2012 г. и 2013 г. беше извършена подмяна на малка част от коренната система и тревната настилка на футболния терен на стадиона, но резултатът бе незадоволителен и краткотраен. Към настоящия момент настилка е в много лошо състояние. На големи участъци липсва трева, а остарялата и амортизирана дренажна система не позволява оптималното оттичане на водата, което води до образуването на големи локви и пропадания на терена.

Ремонтът на футболния терен на стадиона ще даде възможност за повишаване на нивото на спортната инфраструктура, както и създаване на по-благоприятни условия за постигане на високи спортни резултати.

Футболът има дългогодишни традиции в Община Ямбол. В продължение много години представителните отбори по футбол на град Ямбол са били участници в професионалните републикански групи. Стадионът в град Ямбол е известен като единственият стадион извън София, на който се е играна официална среща между мъжките отбори на ФК „ЦСКА” и ФК „Левски”.

Съществуващите традиции и значителната по мащаб спортно материално-техническа база в град Ямбол са подходяща предпоставка за провеждане на значими футболни турнири от републикански мащаб за всички възрастови групи, след модернизирането на футболния терен.

Полезни връзки


Банери ➲