Общинска администрация Ямбол Република България

Нови скулптури допълват уникалната атмосфера на ямболския парк

| Автор: Пресцентър

f3/f3b586603b9444b578382de1092f2473.JPG

Нови скулптурни фигури допълват уникалната атмосфера на Градския парк в Ямбол. След атрактивните арт-инсталации на пеперуда и водно конче в Големия розариум, „семейството” на насекомите е попълнено с гигантска мравка. Скулптурата от желязо е дело на Борис Йорданов и може да се види в подхода към детския кът. В момента текат довършителни работи по оформянето на пространството около новата скулптура и обособяването му като специален акцент в парка.

Жителите и гостите на града могат да видят вече и възстановената статуя на „Голата маха” в южната част на парка. Фигурата на младо момиче красеше водното съоръжение преди десетилетия и бе любимо място за срещи на младежки компании. Статуята, изработена от бронз, а после от мозайка е била крадена два пъти и така и остана невъзстановена досега. С предизвикателството да пресъздаде своето виждане за девойката се зае скулпторът Руслан Русев – Роко.

Още пластични фигури ще заемат своите места в близките дни. Иван Стоянов - авторът на дървения кон, поставен миналата година пред детския кът, този път ще представи творбата „Стремеж”, представяща четири метрова мъжка фигура. Своето място в зелената среда ще намери и изработеният миналата година внушителен зеленЧук, изработен от Николай Караманов.

Скулптурните фигури са сред емблемите на ямболския парк и провокират интереса, както на ямболлии, така и на гостите на града. Освен, че предлагат нов облик на пространствата в градската градина, те я превръщат в уникална по рода си в цялата страна.

Полезни връзки


Банери ➲