Общинска администрация Ямбол Република България

Община Ямбол и родствениците на будителя Ради Колесов почетоха 185-та годишнина от неговото рождение

| Автор: Пресцентър

01.jpg

С церемония Община Ямбол и родствениците на ямболския будител Ради Иванов Колесов почетоха 185-та годишнина от рождението му на рождената му дата – 26 ноември.

„Радвам се, че сме заедно, за да отбележим подобаващо 185 години от рождението на ямболския будител Ради Иванов Колесов. Добре е, че сред нас има много деца, които ще научат повече за един велик българин. Учете се на родолюбие от такива личности! Помнете историята на България, на нашия град. Имаме с какво да се гордеем!“ каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

Председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков призова в словото си българите да не забравят стиховете от всеучилищния химн, посветен на Светите братя Кирил и Методий: „ Народността не пада там, дето знанието живей.“

Зрителите в препълнената зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ изгледаха филм за живота на Ради Колесов.

След това кметът на Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков наградиха ямболските ученици, отличени в конкурса за млади художници, посветен на 185 години от рождението на Колесов и 160 години от неговата кончина. Всички над 70 деца получиха грамота за участие и книга за изкуството на портрета.

Празникът продължи със стихове, музикални изпълнения и песни, подготвени от роднини на будителя от Ямбол и София. Калина Младенова и Анна Младенова, достойни продължители на Колесовия род, свириха на цигулка и пиано. Актрисата Велика Цанкова и Веселина Шикова, родственица на будителя, четоха стихове, посветени на Ради Колесов. Вокална група „Виолина“ при НЧ „Пробуда-1909“ с ръководител Елена Иванова изпя песента „България“, изпълнена с впечатляваща хореография, включваща цветовете на националния ни трибагреник, създаден по идея на друг ямболски будител – Иван Параскевов.

След празничното честване кметът Валентин Ревански, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и родствениците поднесоха цветя пред барелефа на Ради Колесов.

 

 

 

 

Полезни връзки


Банери ➲