Общинска администрация Ямбол Република България

Община Ямбол ще почете 3 март с лекоатлетическа щафета, церемония и откриване на паметен знак на Стилияна Параскевова

| Автор: Пресцентър

01.jpg

Община Ямбол организира поредица от събития, посветени на 3 март - Националния празник на Република България.

На 2 март, сряда, в 11:00 часа пред Спортна зала „Диана“ ще бъде дадено началото на лекоатлетическата щафета „Освобождение“, в която ще участват над 200 деца от цялата страна. Организатори на състезанието са Община Ямбол и Общински детски комплекс.

Програмата в празничния ден започва в 10:00 часа с традиционния ритуал за издигане на националното знаме пред сградата на Община Ямбол с участието на представителни военни части от гарнизон Ямбол и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“. Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен.

След това празничното шествие ще се насочи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където ще бъде отслужена заупокойна молитва  и ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит на загиналите за свободата на България.

В 11:00 часа ще бъде открит паметен знак на Стилияна Параскевова, жената с ямболски корени, която уши Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник. Монументът е издигнат в зелените площи на улица „Арда“ /срещу магазин „Билла/. Негов автор е скулпторът Петко Йорданов, директор на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

Празникът ще бъде Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“ и в Музея на бойната слава – Ямбол. Входът е със „зелен сертификат“.

 

 

Полезни връзки


Банери ➲