Общинска администрация Ямбол Република България

Последна репетиция за възстановките в Музея на бойната слава

| Автор: Пресцентър

d1/d1eee3241af969ec3b65b3a41bfec2d6.jpg

Приключи последната репетиция за възстановките, които предстоят утре в Ямбол по повод 100 годишнината от Първата световна война. В нея участваха специално подготвените за случая персонажи и оборудване, които ще се придвижват с коне. Предвидено е три коня по време на шествието да теглят командирския файтон, обозна каруца със 76-мм планинско оръдие, а един от тях ще бъде язден от кавалерист.

Самото шествие, пресъздаващо отиването на войски на фронта, е с начален час 17.00, пред община Ямбол и ще премине по улиците на града до Музея на бойната слава. В него участват възстановчици от клубовете „Традиция“ от Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Карлово, както и военнослужещи от ямболските военни формирования.

Възстановката ще бъде от 17.30 часа в двора на Музея на бойната слава, който вече е изцяло преобразен като своеобразно бойно поле с отбранителни линии на българската войска и позиции на противника. Облечени в български и сръбски униформи, участниците в събитието ще пресъздадат епизод от епичните боеве при връх „Каймак-Чалан“. Ще бъдат използвано и автентично въоръжение от фонда на музея, което е било използвано по време на Първата световна война.

Честването на 100-та годишнина от Каймакчаланската епопея е в рамките на форум „Бойна слава на България”, какъвто бе организиран от община Ямбол и Музеят на бойната слава и миналата година, когато бяха представени възстановки на сражения от Втората световна война.

Тазгодишната инициатива е посветена на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, 130 години от създаването на 3 пехотна Балканска дивизия и 100 години от епичните боеве при Каимак–Чалан по време на Първата световна война.

Полезни връзки


Банери ➲