Общинска администрация Ямбол Република България

При изключителен интерес преминаха възстановките в Музея на бойната слава

| Автор: Пресцентър

38/38d0a68d557c53b8ace8fc18bbc508a5.JPG

С уникална възстановка на бойни действия при Каймак–Чалан Ямбол отбеляза 100-годишнината от Първата световна война. Сцена на епичните сражения бе Музеят на бойната слава в града. Събитието бе предшествано от походен марш на някогашните ямболски военни части, в което участваха възстановчици от клубовете „Традиция“ от Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Карлово, както и военнослужещи от ямболските военни формирования. Сред атракциите на шествието бяха 76-мм планинско оръдие, теглено от конски впряг и командирски файтон. „Музеят на бойната слава в Ямбол ще увеличи експозиционните си площи почти десет пъти след решението на Министерски съвет за предоставяне на община Ямбол на три военни имота с отпаднала необходимост . Допълните терени ще позволят по-мащабно разгръщане на военния музей и организирането на още атрактивни възстановки за жителите и гостите на града“, заяви кметът на Ямбол Георги Славов преди началото на пресъздаването на епичните сражения .

Дворът на музея бе специално преобразен в бойно поле с отбранителни линии на българската войска и позиции на противника. Участниците във възстановката бяха облечени в специално изработени за събитието български и сръбски униформи, използвано бе и автентично въоръжение от фонда на музея.

Инициативите бяха посветени още и на предстоящия 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия и 130 години от създаването на 3 пехотна Балканска дивизия.

Полезни връзки


Банери ➲