Общинска администрация Ямбол Република България

Трети март в Ямбол

| Автор: Пресцентър

7f/7fc489ba5b023decb4542ed4f3f71817.jpg

Община Ямбол почете Националния празник на Република България Трети март и 143-та годишнина от Освобождението от османско робство. Празничната програма пред сградата на Общинска администрация започна в 09:45 часа с откриването на изложбата „Отечество, Завет, Признателност“ от Христина Женкова, уредник в ямболския музей. Експозицията е организирана от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол.

Децата от Вокално студио „Усмивки“ и Куклен театър „Светулка“ при Общински детски комплекс – Ямбол изнесоха музикално-поетична програма. Прелюдия към официалната част на празника бяха патриотичните маршове и песни, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ - Ямбол.

В 10:30 часа започна тържественият ритуал за издигане на националното знаме с участието на почетен караул от гарнизон Ямбол. След това кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави гражданите с празнично слово, в което каза: „Трети март е ден на радост и гордост от възстановената българска държава. На този празничен ден нека не забравяме, че нашата свободата не е подарена, а е извоювана и заслужена. Задачата да освободи българския народ беше поставена от православната Руска империя против волята на западните Велики сили. Заедно с руснаците за свободата се бориха българските опълченци, сърби, черногорци, финландци, румънци и войници от други националности. Освобождението ни осигури политическа и религиозна свобода, за да бъдем християнска държава. Предостави възможност на България да роди културен и стопански елит, учени и военноначалници, позволи на българина да придобие собствеността върху свещената си земя. Само десетилетия по-късно България не само възстанови част от териториите си в Тракия чрез Съединението, но и обяви своята независимост от Османската империя, а светът заговори за „българското чудо“. Затова - заради нашето религиозно, културно, политическо и социално възкресение ние честваме Трети март и помним, че свободата ни е извоювана с помощта на Русия, но след упорита и безкомпромисна борба, благодарение на усилията на поколения българи, просветители и будители, на титаните на национално-освободителната ни революция Раковски и Левски, на героите от Априлската епопея, на четниците, на хайдутите, войниците и опълченците, вечни братя, проляли своята кръв заедно. Днес, 143 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека не забравяме, че жертвата им е била заради всеки един от нас, за нашето свободно и достойно настояще. И с делата си да докажем, че сме силен народ - горд със своето минало и отговорен към бъдещето. И нека не забравяме кой ни е помогнал и кой само е обещавал да го направи. Вечна слава на героите, сражавали се и дали живота си за свободата на България!“

Архиерейският наместник на Ямболска духовна епархия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужи благодарствен молебен.

Поради епидемиологичните мерки тази година гражданите индивидуално засвидетелстваха почитта си към родолюбците, жертвали себе си за свободата на България, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение.

В Музея на бойната слава и в Културно-информационен център „Безистен“ беше обявен Ден на отворени врати.

Жителите и гостите на Ямбол имат възможността да видят в Безистена реплика на Браилското знаме, което е първообраз на националния флаг.

Полезни връзки


Банери ➲