Общинска администрация Ямбол Република България

В Деня на пчеларя почитаме Свети Харалампий

| Автор: Пресцентър

default news image

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата и епископ Магнезийски, живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Той бил много праведен и още приживе показал своята святост, разпространявайки Божието слово. В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения от римския император Септимий Север, за да се откаже от Христос. Той оставал непоколебим, а вярата му лекувала всички рани и всяка сутрин те зараствали по чуден начин. Осъден на смърт през 198 година, Свети Харалампий издъхнал на 113-годишна възраст, преди да бъде посечен.

Според народните вярвания празникът се счита за един от последните в зимния обреден цикъл. Вярва се, че от този ден нататък хората започват да обработват земята, след като зимата си е отишла със Свети Атанас.

Празникът се почита още и като Ден на пчеларя. По време на църковната служба се носи в храмовете мед за благословение, с който след това се намазват прясно изпечените питки и се раздават за здраве и дълголетие. Медът, който остане, се запазва през цялата година, счита се за лечебен.

На днешния ден в Ямбол празнуват 791 именици - 474 мъже и 317 жени.

При мъжете най-разпространеното име е Валентин 359 души, следвано от Валери – 57, Пейчо – 31, Пейо – 19, Ламбо – 5, Харалампий – 3.

Най-многобройни при дамите са празнуващите с името Валентина – 221. След него се нареждат Валерия – 48, Валя – 47, Пейка – 1.

 

 

 

Полезни връзки


Банери ➲