Общинска администрация Ямбол Република България

Ямбол чества 24 май с най-дългото шествие досега

| Автор: Пресцентър

a5/a5daec58e33f302412ff691433e9498c.JPG

Община Ямбол ще отбележи 24 май с най-дългото празнично шествие досега. Тържествената процесия ще измине маршрут от над 2 км по улиците на града. Шествието ще бъде предвождано от внушителна скулптурна фигура на светите братя Кирил и Методий, придвижвана на мобилна платформа. В процесията ще се включат учители, ученици, деца от детските градини и представители на културните институции, граждани.

Традиционно всяка година шествието тръгва от различно ямболско училище. Този път празничната процесия ще започне от двора на ОУ „Любен Каравелов”, което чества своята 40-годишнина. ОУ „Л. Каравелов“ се намира в най-отдалечените жилищни квартали в югоизточната част на града и е сред училищата с най-много ученици.

Началото на празничната програма е в 9.30 часа, когато ще проведе ритуалът по издигане на националното знаме и кметът Георги Славов ще произнесе своето празнично приветствие към гражданите на Ямбол. По време на церемонията благодарствен молебен ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий.

В 10.00 е началният час на шествието, което ще се движи по маршрут: ул. „Л. Каравелов“, ул. „Милин камък“, ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Генерал Владимир Заимов“ и ул. „Г. С. Раковски“ до сградата на община Ямбол.

В 11.00 часа ще започне празничният концерт с участието на Вокална група „Бижу“ и Ямболския Духов оркестър пред Народно читалище „Съгласие – 1862“.

Традицията за общоградско честване на най-светлия български празник бе възродена през 2008 година, когато община Ямбол дари хоругви с ликовете на светите братя Кирил и Методий на учебните заведения в града. Кметът Георги Славов кани и всички граждани да се присъединят към общоградското честване на този най-български празник.

Полезни връзки


Банери ➲