Общинска администрация Ямбол Република България

Ямболски носии и кукерски маски гостуват в Националния етнографски музей в София

| Автор: Пресцентър

51/518c01d78e52519505d2f703573fdc02.JPG

Уникална изложба, събрала автентични носии от Ямболския край и характерни за региона кукерски маски, ще бъде открита на 16 октомври, петък, от 17.30 часа в Националния етнографски музей в столицата. Експозицията, озаглавена „Магия от Тракия“ ще гостува в залите на бившия царски дворец до 30 март 2016 г. Представянето на богатството на местните традиции се реализира с подкрепата на община Ямбол и Регионалния исторически музей.

Експозицията обединява две от най-популярните и пътували из цяла България изложби на ямболския музей. Тя представя традиционни женски костюми, тъкани и шевици от Ямболско от първите десетилетия на ХХ век. „Сукманената носия, характерна за региона, впечатлява с цветове, шевици и орнаменти, разкриващи вродено чувство за хармония. Всяка част е обобщено познание за света, както и визуален знак за възрастови и семейни различия“, разказват от музея. Цветната феерия се допълва и от няколко костюма на преселници от Одринска и Беломорска Тракия, както и от различни шевици, украсяващи елементи на женския костюм и разноцветни тъкани, внасящи уют в традиционния ямболски дом.

Магичното излъчване на изложбата се засилва и от представяне на кукерските игри от Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски костюми и маски. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и елементи от обредни действия. В изложбата са включени оригинални кукерски костюми, маски и атрибути, характерни и използвани от кукерските групи в Ямболско в миналото. Паралелно с това посетителите ще могат да видят и емблематични за ямболския фестивал „Кукерландия“ елементи, като 3-метровите гигантски кукерски маски.

Изложбата, представяща кукерските игри в Ямболско е най-добре приеманата пътуваща изложба в страната като цяло. Само за две години тя е гостувала вече на 11 музея в цяла България.

Полезни връзки


Банери ➲