Република България
Община Ямбол

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПОМНЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАТИТЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩИНА ЯМБОЛ С ПОС-ТЕРМИНАЛ В ЦУИ, КАКТО И ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ.
Вие сте тук: Начало » zlatnata_diana_2019

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЗЛАТНАТА ДИАНА“

   

АУДИО КЛИП

МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЗЛАТНАТА ДИАНА“ СЪБИРАТ ОТНОВО НА ЯМБОЛСКА СЦЕНА ВИРТУОЗИ ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА

Неподражаемият цигулар Светлин Русев и соло обоистът на Щутгартската опера Иван Данко са сред звездите на фестивала

В 2019 г. музикалното събитие „Златната Диана“ отново отправя предизвикателство към почитателите на класическата музика с амбициозна и изключителна разнообразна програма. В четирите дни на фестивала от 21 до 24 април на ямболска сцена идват виртуози от световна величина. Сред тях са неподражаемият цигулар Светлин Русев и соло обоистът на Щутгартската опера Иван Данко. Талантливият музикант, родом от Словакия, ще бъде звездата на тържественото откриване на 21 април, неделя. Концертът е от 11.30 часа в залата на ямболския Безистен.

През втората вечер на фестивала в Ямбол гостува Държавна опера Пловдив с оперния спектакъл „Така правят всички“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Фамозното представление е от 19.00 часа на 22 април, понеделник, в Зрителната зала на читалище „Съгласие“.

Третият концерт в програмата на музикалните празници ще изненада публиката с интересно предложение в пълен контраст с останалите вечери от фестивала. Това е соловият концерт (рецитал) на младия и харизматичен виртуоз Стоян Караиванов - на 23 април, вторник, от 19:00 часа в залата на Безистена.

Заключителният концерт на 24 април ще бъде логичен апотеоз на музикалните празници. Фестивалният симфоничен оркестър, както винаги е подготвил много изненади и разнообразни мелодии. Тази уникална по рода си среща на музиканти, традиционно ръководени от маестро Константин Илиевски и концертмайстора Красимира Султанова, винаги успява да развълнува и вдигне публиката на крака. Специален гост и солист на тържественото закриване е виртуозният цигулар Светлин Русев, като това е второто му участие в ямболския фестивал в рамките на две години.

Музикалните празници „Златната Диана 2019“ се реализират с изключителната подкрепа на община Ямбол. Организатори са още Общинско предприятие „Туризъм и култура“, Камерен оркестър „Дианополис“ с диригент и главен художествен ръководител Константин Илиевски, Ямболска регионална туристическа асоциация, партньор – Народно читалище „Съгласие – 1862“. Билети за концертите могат да бъдат закупени от касата във фоайето на Голямата зала на общината. Телефон за контакт и заявки: 0876 694 083.

    

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ С ОБОИСТЪТ ИВАН ДАНКО

Началото на „Златната Диана“ ще бъде поставено на 21 април 2019 г. от 11:30 ч. в залата на Безистена в Ямбол.

Специален гост този път е изключително талантливият обоист, родом от Словакия - Иван Данко. Още на 21-годишна възраст печели конкурс за позицията на соло обоист в Щутгартската опера и от там кариерата му тръгва стремглаво нагоре. На българската публика е добре познат като солист на Симфоничния оркестър на БНР през 2018г., както и на Софийска филхармония под палката на маестро Илиевски през 2016г. Програмата на откриването стартира с два концерта за обой от Антонио Вивалди и Алесандро Марчело. Домакините от Камерен оркестър „Дианополис" ще я допълнят с едно от най-познатите за широката публика произведения - Адажиото на Томасо Албинони. Концертмайстор е Красимира Султанова, диригент – Константин Илиевски.

 

 

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПЛОВДИВ ПРЕДСТАВЯ „ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ“

Многоочаквано от публиката е представянето на оперен спектакъл в рамките на „Златната Диана". Точно затова и тази година втората вечер на музикалните празници ще предостави възможност на почитателите на сценичните изкуства да се насладят на едно истинско „бижу" - операта „Така правят всички", произлязла от перото на гения Волфганг Амадеус Моцарт. Изключително забавният сюжет на операта е базиран върху едноименната комедия на Уилям Шекспир.

Представлението на Държавна опера Пловдив е гаранция за класически хумор и прекрасни мелодии в Зрителната зала на читалище „Съгласие“ на 22 април (понеделник), от 19:00часа.

 

 

СОЛОВ КОНЦЕРТ НА АКОРДЕОН СЪС СТОЯН КАРАИВАНОВ

Третият концерт в програмата на музикалните празници ще изненада публиката с интересно предложение в пълен контраст с останалите вечери от фестивала. На сцената в Безистен ни очаква соловия концерт (рецитал) на младия и харизматичен виртуоз Стоян Караиванов, вече познат на ямболската публика като солист на Камерен оркестър „Дианополис" през изминалия сезон.

Стоян Караиванов е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян, отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Ямболската публика ще може да се наслади на неговия талант на 23 април, вторник от 19:00 часа в залата на Безистена.

   

ГРАНДИОЗЕН ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ С ФЕСТИВАЛНИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

В заключителния концерт на тазгодишното издание на музикалните празници за пети пореден път ямболската публика ще може да се наслади на изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър „Златната Диана". В него взимат участие музикантите на Камерен оркестър „Дианополис" и гости от значими оркестрални ансамбли в страната и чужбина.

Част от програмата в последната вечер на музикалните празници са тържествената „Фанфарна увертюра" на Феликс Менделсон-Бартолди, 2. концерт за цигулка и оркестър от Николо Паганини, в който солист ще бъде световно известният инструменталист Светлин Русев, както и 5 унгарски танца от Йоханес Брамс, в оркестрациите на композитора Антонин Дворжак. Заключителният концерт ще се състои на 24 април (сряда) в залата на община Ямбол от 19:00 часа.