Общинска администрация Ямбол Република България

120 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАНО ФИЗКУЛТУРНО ДВИЖЕНИЕ В ЯМБОЛ

“ПЪТЯТ: ХРОНИКА НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛ (1924 – 2015)”

Книгата е посветена на стотния рожден ден на баскетбола в България, на 95-тата годишнина от първите му прояви в града ни и на 75-я сезон на местния отбор.

Изданието проследява появата и развитието на играта в Ямбол. Изследователската част е обогатена с емоционални разкази на ветерани и състезатели, които споделят с читателите късчета от историята на клуба.

Отредено е заслужено внимание на личностите – учителите по телесно и физическо възпитание, треньорите и баскетболистите на Ямбол, които с всеотдайност и много труд превръщат града ни в център на играта под двата коша и допринасят за успехите на клубния тим.

Състезание по кросфит

Съвместно състезание по кросфит организираха Община Ямбол и Гимназия по строителство и архитектура ,графика и дизайн "Кольо Фичето" на 27 октомври. Шампионатът бе посветен на 120-татагодишнина на организираното физкултурно движение в Ямбол, а изключителен стимул за участниците бе това,че те демонстрираха потенциала си пред зам.-кмета на Ямбол-Енчо Керязов.

20 ученици от гимназията, разделени в две възрастови групи сътвориха изключително емоционална надпревара пред многобройна публика, която не спря да окуражава атлетите.Всички те показаха, че са се готвили много сериозно, за да се правят с изпитанията по трудното трасе.

Заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов награди победителите и призьорите с осигурени от община Ямбол награди.

Ето и подреждането в челните тройки на двете възрастови групи:

Възрастова група 8-9-ти клас :

1.Пламен Панайотов- 1.47.28

2.Митко Стефанов-1.47.46

3.Ивайло Ангелов-1.48.09

Възрастова група 10-12-ти клас:

1.Кристияна Атанасов-1.26.25

2.Йордан Драгомиров-1.27.16

3.Силвиян Дечев-1.29.47

Републикански турнир за хора с увреждания

На 10 октомври се проведе традиционния Републикански турнир за хора с увреждания. Участваха 7 отбора от страната в дисциплините-тенис на маса и вдигане на тежести.

Турнирът се проведе със съдействието на Община Ямбол и е посветен на 120 годишнината от организирано физкултурно движение в Ямбол.

“За мен беше чест да получа от името на Община Ямбол, благодарствен плакет от Национална Параолимпийска Организация!”, сподели зам.-кметът на Ямбол Енчо Керязов.

Дигитална изложба "120 години организирано физкултурно движение в Ямбол 2020" на Държавен архив - Ямбол

Фотодокументална изложба "Спортната слава на Ямбол" - Регионален исторически музей - Ямбол

Изложбата е посветена на 120 години организирано физкултурно движение в Ямбол. Автори на изложбата са Мария Иванова, Кремена Димова и Таня Косева.

Тържествено честване на 120-та годишнина от началото на организираното физкултурно движение в Ямбол

На 8 октомври в Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол се състоя тържественото честване на 120-та годишнина от началото на организираното физкултурно движение в града. Вековната сграда събра едни от най-известните спортисти на Ямбол и България. Гости на събитието бяха спортните легенди Георги Глушков, Любомир Ганев, Петър Стойчев и Валентин Заяков, съветник на председателя на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

В 15:30 часа беше открита музейната сбирка „Спортната слава на Ямбол“, проследяваща историята на ямболския спорт и на най-изявените спортисти на града – Петър Киров, Станка Златева, Баю Баев, Димитър Минчев, Димитър Плочев, Тотка Тодорова, Енчо Керязов, Маргарита Моллова. Тя беше подготвена с помощта на Регионален исторически музей-Ямбол.

Енчо Керязов представи новата спортна инициатива на Община Ямбол: „Аз съм изключително радостен, че като заместник-кмет на Ямбол, че заедно с моите колеги от Общината и учителите от ямболските училища ще се опитаме да възродим утринната гимнастика преди началото на учебните часове.

В 18:30 часа започна церемонията по награждаването на ямболските изявени спортисти, лауреати от олимпиади, световни и европейски първенства.

Кметът Валентин Ревански приветства шампионите и подчерта, че Община Ямбол полага усилия, за да създаде условия за различни видове спорт в нашия роден град. „Искам да благодаря и на моя екип – заместник-кметовете Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, които също са бивши спортисти с големи успехи. С тях стартирахме изграждането на фитнес площадки, започнахме ремонт на един от басейните в града, предстои изграждане и на скейт парк. С голямо желание желание обособихме нови кътове за игра и спорт за най-малките.“

На тържествен прием на кмета бяха наградени треньори – доайени на на ямболския спорт: Димитър Мутафов, Йордан Атанасов, Христо Христов, както и изявени деятели, които подпомагат финансово спорта в града. „Треньорите са като родители, които напътстват, насърчават, карат се и оставят трайна следа в живота и развитието на всеки спортист. Професионалният спорт е скъпо начинание, парите винаги са недостатъчни и затова са много важни хората, които отделят средства и подкрепят спортните клубове.“, каза Валентин Ревански.

В Ямбол се проведе Националният турнир по спортни танци „Диана Къп“ - 2020

На 26 септември в Градския парк на Ямбол и в Младежки културен център „Георги Братанов“ се проведе Националният турнир по спортни танци „Диана Къп“ - 2020, организиран от Българската федерация на клубовете по спортни танци и със съдействието на Община Ямбол. Проявата е част от събитията, посветени на 120-та годишнина от началото на физкултурното движение в града.
На „Диана Къп 2020“ участваха 92 участници от 27 клуба от цялата страна.
Траяна Зелямова и Тотко Атанасов поставят началото на спортните танци в Ямбол. Те тренират при Янко Методиев и по-късно създават школа по състезателни танци към Военния клуб. Първият сериозен успех идва през 1984 година, когато клубът, вече в Младежкия дом, печели бронзови медали на Републиканския фестивал на художествената самодейност. Истинският подем на спортните танци започна през 2007 година, благодарение на амбициите и упорития труд на Георги Найденов. Ямбол се превърна в един от силните центрове в страната с десетки призове от републикански и международни първенства и турнири.

Полезни връзки


Банери ➲