Общинска администрация Ямбол Република България

Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март за юбилейния фестивал „Кукерландия“!


Над 45 маскарадни групи от страната потвърдиха участието си в 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, въпреки извънредната промяна в програмата, заради дните на национален траур в памет на патриарх Неофит.

На 17 март стартът на състе\зателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския парк на Ямбол. В журито тази година са академик Крум Стоянов Георгиев, фолклорист, член на Международната Академия за традиционно изкуство; проф. д-р Антон Христов Андонов, ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив; гл. ас. д-р Иглика Георгиева Мишкова, етнолог, и.д. заместник-директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките; Станислава Христова Минева, етнограф в Регионален исторически музей – Ямбол; Петър Георгиев Димитров, хореограф и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа”.

Общият награден фонд за фестивала е 18 000 лева. Ще бъдат връчени награда на кмета на Община Ямбол, награда на кмета на Община Тунджа, награди за цялостно представяне на маскарадните групи, за поддържане на местната традиция, за автентична маска, костюм и персонаж и др.

Уникалното селище „Кукерово“ – емблематична атракция на „Кукерландия“, отново ще се издигне на 17 март в близост до „Ален мак“ в парка – с черква, кметство, здравна служба, пивница, дюкян, къщи. Там ще е и втората сцена, където групите ще представят своите ритуали.

Пак на 17 март, от 11:00 часа, от северната страна на Културно-информационен център „Безистен“ ще бъде даден старт на забавно творческо ателие за малки и големи. Всеки ще има възможност да се включи в създаването на най-мащабната кукерска мозайка от над 4200 пластмасови употребявани капачки.

От 12:00 часа на 17 март до сградата на „Български пощи“ ще започне кулинарното шоу „Свинско с винско“ с Ути Бъчваров.

Завладяващите танцьори от ансамбъл „Чинари“, нежните гласове на момичетата от „Булгарина“, виртуозните музиканти от група „Етнотикс“ и магнетичните перкусионисти от „Чинари Дръмс“ ще представят зашеметяващ коктейл от емблематичните си репертоари на 17 март от 18:00 часа пред сградата на Община Ямбол.

Спектакълът е зрелищно съчетание на магнетичните фолклорни традиции, мистерията на маскарадните игри, харизмата на възрожденската храброст на българина и съвременните илюминативни откровения чрез танца.

Колекцията от триметрови страховити маски-гиганти е обогатена по повод 25-ия юбилей на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Те вече са разположени в Централната част на Ямбол и в Градския парк.

В рамките на международния маскараден фестивал Кукерландия 2024 се провежда първото по рода си ямболско фермерско-занаятчийско изложение изключително с местни продукти и занаятчийски изделия, произведени ръчно от ямболски творци. Всички участници на това изложение произвеждат своите продукти и изделия на територията на Област Ямбол. Фермерското-занаятчийско изложение е част от официалната програма на Кукерландия 2024 и се провежда на площад „Освобождение“ (от южната страна на Безистена) всеки ден от 8 до 19 часа на 15 и 16 март.

Изключително богат е и базарът на занаятчии и скари и в Градския парк. Търговците, които имат желание ще могат да останат до края на следващата седмица.

Напълно реновираната Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол посреща фотографи от цялата страна и чужбина в дните на 25-ия Международен маскараден фестивал „Кукерландия“.

На 16 март, събота, от 13:30 часа там ще се проведе тържествената церемония по награждаване на победителите от фотоконкурса „Кукерландия“. Тази година той също отбелязва юбилей – 20 години, а освен Общините Ямбол и Тунджа, в организацията му се включиха също Националната фотографска академия „Янка Кюркчиева“, на Дунавската международна фотографска асоциация и на Асоциацията на фотографите на Грузия. В журито тази година са председателят на национално сдружение „Фотографска Академия“ Явор Попов, основателката на Асоциацията на фотографите на Грузия Нино Мгебришвили, носителят на титлата на Федерацията на европейските фотографи Акаки Пхакадзе, съоснователят на Ямболската фотографска общност Константин Зайков и носителката на званието артист на Международната федерация по фотографско изкуство Петя Василева.

На 16 март от 14:30 часа Художествена галерия „Жорж Папазов“ ще е домакин и на кино-фото клуб „Бистрица“, който ще представи проекта си „Пътуващи филмови портрети на български фотографи“. Фотографите Антон Даскалов и Елена Ангелова от фотографска академия „Янка Кюркчиева“ ще представят документалните си филми „С цветовете на Надежда Чипева“ и „Явор от ФОРЕК“.

Входът за всички събития в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в рамките на „Кукерландия“ е безплатен.
Като част от „Кукерландия", община „Тунджа" организира за пети път Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите".

Програма:

Програма 1Програма 2Програма 3Програма 4


Регламент на Кукерландия 2024

Заявка за участие в Кукерландия - 2024

Полезни връзки


Банери ➲