Общинска администрация Ямбол Република България

Изпълненият ямболски проект за облагородяване на коритото на река Тунджа получи международно признание 

| Автор: Пресцентър

01.jpg

Облагороденото корито на река Тунджа в Ямбол, което се превръща в най-дългия линеен парк в България, получи международно признание - поощрителна Европейска награда за креативност и иновативност в конкурса "Зелени градове" за 2023 година. Това е единствения български проект, избран от специализирана комисия, представящ страната в международния конкурс, в който участваха  тринадесет европейски държави.

Наградата насърчава успешни, вдъхновяващи и иновативни проекти, които използват в максимална степен зелената инфраструктура в жизнената среда. По време на кръгла маса на тема „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота”, проведена в Ямбол, беше съобщена добрата новина за отличието на града. Събитието беше организирано от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) и Община Ямбол.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански представи основните приоритети на Общината в областта на озеленяването на града, сред които нови паркови зони, възстановяване на старите и обособяването на социални пространства.

 „Успяхме да възстановим местност „Ормана“, Гребният канал, сега изграждаме също два нови парка – парк „Опитно поле“ и "Линеен Парк" - Ямбол.  Най-големият и тежък проект, беше облагородяването на речното корито“, допълни кметът. Той изказа благодарност към всички, които помогнаха за неговото реализиране. Сред тях са директорът на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ Тодор Тодоров, партньорите на Община Ямбол, разсадник „Нановски“, общинските предприятия, и най-вече ямболските граждани, които бяха съпричастни и помогнаха тази идея да стане факт. Кметът съобщи, че през настоящия мандат е планирано изграждането на още един нов парк, както и възстановяване на парк „Боровец“. Там вече е подготвен сондаж, който ще се използва за водоизточник, за да бъде осигурена вода за поливане.

По време на събитието беше сключен меморандум за сътрудничество между АПДРБ и Община Ямбол. Провеждането на този еднодневен семинар имаше за цел да насърчи диалога между професионалистите, институциите и обществото по въпросите, свързани с множеството ползи от това да има по-обширни зелени градски пространства. Урбанизацията и изменението на климата изискват нови решения за поддържане и подобряване на качеството на живот в нашите градове. Затова, използвайки специални зелени площи и базирани на природата решения, значително се подобрява градската среда.

Полезни връзки


Банери ➲