Общинска администрация Ямбол Република България

Втори фолклорен фестивал „Заиграло ми лудо младо“ ще се проведе в Ямбол

| Автор: Пресцентър | 537

5c/5cd2e6361a69ddad5df463cd12b5400d.jpg

За втора поредна година Ямбол ще бъде домакин на фолклорния фестивал „Заиграло ми лудо младо“. Петнадесет клуба по народни танци от цялата страна ще представят своите разработки на автентични хора на 5 октомври в Спортна зала „Диана“.

Фестивалът е с конкурсен характер. Участниците ще преминат през три етапа: представяне на характерно, популярно хоро от етнографската област на формацията, хореографска разработка на хоро по избор и надиграване на разработка на дайчово хоро. Професионално жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов фолклор ще оценяват групите: проф. д-р Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, г-жа Мария Градешлиева – директор на национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в гр. Котел и председателят на журито г-н Петър Димитров - директор и главен художествен ръководител на ансамбъл „Тунджа“ - Ямбол. Отличените състави ще получат плакети, грамоти, парични и предметни награди.

Фолклорното шоу е с начален час 10:30 в Спортна зала „Диана“. Час преди конкурсната програма, в 9:30 ч. всички участници се събират на пл. „Освобождение“ около Безистена, където ще се извие пищно българско хоро. От там те ще дефилират по централната пешеходна улица към Градския парк. В 10.00 ч. цветното шествие ще спре на обновения мост над р. Тунджа, за да зареди с още настроение жителите и гостите на града, като всеки може още веднъж да се включи в празнично хоро. Крайната спирка на дефилето е зала „Диана“ в парка, където през целия ден ще тече танцовата надпревара. Събитието е с вход свободен.

Организатори на фолклорния фестивал са община Ямбол, танцов клуб „Оренда“ и Общинско предприятие „Туризъм и култура“.

Снимки: 01-03 (от изданието през 2018 г.); лого на фестивала, програма фест

Полезни връзки


Банери ➲