Общинска администрация Ямбол Република България

Ямбол отбеляза 186 години от рождението на видния ямболски възрожденец Ради Иванов Колесов

| Автор: Пресцентър

01.jpg

С церемония по поднасяне на цветя пред барелефа на ямболския будител, творец, общественик и революционер Ради Иванов Колесов започна отбелязването на 186 години от рождението му. В нея се включиха негови родственици, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, представители на Държавен архив-Ямбол, на Регионален исторически музей, на НЧ „Съгласие-1862“.

Програмата продължи с творческа вечер в създаденото от Колесов Народно читалище „Съгласие-1862 г.“, водещи на която бяха възпитанички на Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски“. Цветанка Андреева, уредник на фонд „Възраждане“ в РИМ – Ямбол припомни историята и заслугите на Ради Ив. Колесов за революционните и обществени поврати в нашия град в периода на националноосвободителното движение на българския народ от Османската империя.

  Началникът на отдел Държавен архив-Ямбол Светлана Бъчварова разказа за първия портрет на Колесов, който днес заема централно място в постоянната експозиция на Художествена галерия „Жорж Папазов“ и за запазените реликви на рода Чапърови, от който произхожда възрожденеца.

Веселина Шикова и Тоня Борисова представиха спомени за Ради Колесов и посветени на него стихове, събрани в сборника „Безсмъртният“.

Съставители на сборникът са пра-пра-внучката на брата на Колесов Жечка Ганкова и Веселина Шикова, които благодариха на кмета на община Ямбол Валентин Ревански и председателя на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков за предоставената финансова подкрепа от общината при издаването на книгата. Според съставителите, книгата може да бъде полезна за ученици и учители по време на изучаването на историята на града.

Полезни връзки


Банери ➲