Общинска администрация Ямбол Република България

Над 700 ученици от цяла България участваха във второто издание на Национален турнир по утринна гимнастика "Ямбол '23" и инициативата "Спортувай с президента"  

| Автор: Пресцентър

01.jpg

Президентът на Република България Румен Радев, министърът на младежта и спорта Весела Лечева и световният шампион Йордан Йовчев бяха сред гостите на второто издание на Националния турнир по утринна гимнастика „Ямбол ’23“ и инициативата „Спортувай с президента“, които се проведоха едновременно в облагороденото корито на река Тунджа в Ямбол.

Сред останалите гости бяха проф. дпн Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, Станислав Груев, главен експерт „Физическо възпитание“ в Министерство на образованието и науката, проф. Кирил Андонов, помощник-ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“- София.

На празника присъстваха областният управител на област Ямбол Георги Чалъков, заместник-кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и Васил Александров, общински съветници.

Председател на съдийската комисия беше Милена Търничкова, майстор на спорта, доктор в НСА „Васил Левски“. Членове бяха изявените спортисти и спортни специалисти - заслужилият майстор на спорта и заслужил треньор Нешка Робева, заслужилите майстори на спорта и почетни граждани на Ямбол Тотка Тодорова и Маргарита Моллова, доц. Марина Петрова, доктор в НСА, Иван Трифонов, медалист от световни първенства по акробатични танци, треньор по гимнастика и скокове на батут.

Президентът на Република България Румен Радев и кметът на община Ямбол Валентин Ревански откриха спортните инициативи.

„Искам да изразя своята дълбока благодарност към президента на Република България г-н Румен Радев за това, че отново уважи нашия град Ямбол и присъства на този спортен празник. Благодарим ви за подкрепата и за помощта при реализирането на важни проекти за жителите на нашия град. Желая да изразя признателността си и към Министерството на младежта и спорта, както и към Министерството на образованието и науката. Вашият активен принос е от съществено значение за организирането на подобни събития и за развитието на младежкия спорт в страната.“                                    Кметът на Ямбол изказа благодарност и към г-н Керязов, чиято идея за този турнир по утринна гимнастика е част от това масово събитие. Той благодари на преподавателите и родителите, че мотивират децата да спортуват активно, а на всички участници пожела да покоряват нови върхове и да се борят за своите мечти. „Надявам се, че атмосферата в това ново място за отдих и спорт в Ямбол ви е харесала“, допълни още Валентин Ревански.

Заместник-министърът Весела Лечева сподели: „Няма как да не съм впечатлена от огромния брой участници в тази инициатива. Това показва колко деца са вече активирани във физическа дейност. Искам да благодаря на инициаторите за тяхната отдаденост в името на спорта, защото те знаят колко ползи може да донесе спортът за всяко дете.“ Тя беше приятно изненадана и получи цветя и подаръци за рождения си ден, който е днес.

„За мен е огромно удоволствие отново да бъда ваш гост и заедно да открием турнира по утринна гимнастика тук, в Ямбол. Познавайки професионализма и страстта, с които работи екипът на местната управа, аз съм убеден, че този турнир вече се превръща в традиция за град Ямбол. И нещо много по-важно: той става двигателят утринната гимнастика отново да се завърне в училищата в България,“ изтъкна президентът на Република България Румен Радев.

Във второто издание на Националния турнир по утринна гимнастика, организиран от Община Ямбол с методическото съдействие на Национална спортна академия „Васил Левски“, участваха 46 отбора от 32 училища с повече от 700 участници, разделени в четири дивизии на две сцени.

На първо място в първа дивизия беше класиран отборът на Иновативно начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ямбол, на втора позиция остана тимът на Основно училище „Христо Смирненски“ – Генерал Тошево, а третото място зае отборът на друго ямболско училище – Основно училище „Любен Каравелов.

Спортната надпревара в следващата група беше много оспорвана. Първото място във втора дивизия беше поделено от два отбора – Иновативно основно училище „Николай Петрини“ – Ямбол и Средно училище „Д-р Петър Берон“ – Болярово. На второ място остана тимът на Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ – Ямбол, а на трето беше класиран отборът на Спортно училище „Димитър Рохов“ – Сливен.

Иновативно основно училище „Николай Петрини“ – Ямбол получи наградата и за водещ, показващ комплекса от упражнения.

В трета дивизия първенец стана отборът на Природо-математическа гимназия „Асен Златаров“ – Ботевград, който получи Купата на предизвикателството, наградата за треньор и водещ. На второ място се класира тимът на Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ – Ямбол, който беше удостоен с Купата на Ямбол от кмета Валентин Ревански, а на трета позиция се нареди отборът на Езикова гимназия „Гео Милев“ – Бургас.

Първо място в четвърта дивизия завоюва тимът на Професионална гимназия по икономика „Георги Стойков Раковски“ – Ямбол, който получи и приз за водещ. На втора позиция остана отборът на Професионална гимназия по транспорт – София, трето място заеха гимнастиците от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“.

Отборите изпълняваха гимнастически комплекс от общоразвиващи упражнения  под музикален съпровод. Зрителите аплодираха атрактивните салта, шпагати и сложни фигурални композиции на участниците.

Президентът Румен Радев лично проследи упражненията на всички участници в инициативата „Спортувай с президента“: лицеви опори, коремни преси, бягане 10 х 10 метра („совалка“), дълъг скок, наклон напред, бягане на 400 метра, хвърляне на топка. Той обяви, че спортистите, постигнали най-добри резултати в национален мащаб, ще бъдат поканени след месец в президентството.

Полезни връзки


Банери ➲