Общинска администрация Ямбол Република България

Дарителска кампания за поставянето на 55-метров пилон с българското знаме на хълм "Боровец"

Уважаеми съграждани,  
преди няколко месеца в официалната фейсбук страница на Община Ямбол направихме допитване за монтирането на 55-метров пилон с българския трибагреник на хълм Боровец. В анкетата участваха 3537 души, а идеята беше подкрепена от 3404 от тях. Защо нашият град заслужава да има монтиран толкова висок пилон с националния флаг на България?

Първообразът на българското знаме е ушит за първи път от 14-годишното момиче с ямболски корени Стилияна Параскевова по проект, създаден от нейния баща Иван Параскевов, буден ямболски търговец. Той казва: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б". Горе бялото, горе България!". 
Когато българската емиграция в Браила обсъжда въпроса за изработване на знаме Иван Параскевов заявява: "Пари за знаме от Браила да не се събират, аз поемам грижата да го приготвя за моя сметка".

Трибагреникът е предаден на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на Руско-турската война.

 

Според ръководството на община Ямбол има добри каузи, около които граждани и бизнес трябва да се обединяват. Вярваме, че тази е една от тях! Монтирането на такова съоръжение на територията на нашия град е повод да се гордеем с нашата идентичност като нацията с една от най-старите държави в Европа, страна, която е дала немалко на световната история в областта на културата, науките и на първо място - българската азбука, която се използва от над 300 милиона жители в света.

Азбуката е разказ за грамотността, знамето - символ на народ, история, гордост и патриотизъм! Истински повод за гордост е връзката на Ямбол със Стилияна Параскевова и нейния баща Иван Параскевов.

Родителите на Иван Параскевов и неговите братя се препитават със земеделие и скотовъдство. Две от трите момчета, Иван и Панайот,  растат буйни и будни младежи, които често преминават Каргонския мост и открито демонстрират независимост и свободолюбив дух в турския квартал на града. След една подобна демонстрация с коне ямболският аянин решава да ги арестува. Братята избират емиграцията в чужбина вместо затвора и отплават за Одеса с френски параход от Бургас. Макар и далеч от Родината, Иван Параскевов не забравя Ямбол и Отечеството. Домът му в Браила се оформя като център на патриотична деятелност.

Той е един от основателите на Българското книжовно дружество (1869г.) което от 1911 година става Българска академия на науките.
Семейство Параскевови напуска Браила след Освобождението на България и след известен престой в родния Ямбол се заселва в столицата на ул. „Сердика".
Иван Параскевов умира на 16 ноември 1895 година. През целия си живот той щедро дарява различни български дела – издаването на вестници, поддържането на читалища и училища.
Едно от многобройните дарения обаче обезсмъртява него и дъщеря му Стилияна и ги свързва със символа на българската държавност, който ние сега развяваме.

Стилияна е една от най-активните участнички в благотворителното дружество „Майка", основано от Йорданка Филаретова. Особено активна е по време на Първата световна война, когато трябва да се обхождат различни райони на София и да се издирват бедни семейства, самотни войнишки съпруги и деца сираци, за да им се окаже помощ с храна, пари или дрехи, събирани преди това от дружеството. За тази дейност ѝ е връчен медал.

Община Ямбол счита, че монтирането на пилон с националното знаме е израз на национална гордост и почит към личността и делото на нашите съграждани Иван и Стилияна Параскевови. Факт е, че такива съоръжения със знамена има в редица градове по света и те са символ на родолюбие.

Трябва да се обединяваме около такива инициативи, свързани с историята на нашият град, която е повод за гордост!

Във връзка с това Община Ямбол обявява  нова благотворителна кампания, която да продължи инициативата за изграждане на паметен знак на Стилияна Параскевова, който беше открит на 3 март в Ямбол. Обявяваме я днес, на 6 март, рождената дата на Стилияна Параскевова!

Може да подкрепите начинанието за издигането на 55-метров пилон с българския трибагреник чрез следната банкова сметка:

Получател: Община Ямбол
BG13SOMB9130 8424 4203 44
Код за вид плащане: 44 51 00
Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00
С пояснение: Дарение - национален трибагреник
BIC: SOMBBGSF
„Общинска банка" АД – Клон Ямбол

Може също да подкрепите камапнията ни с банков превод от касите на ИЗИПЕЙ или с интернет плащане през ИПЕЙ. Необходимо е да предоставите или напишете следната банкова сметка BG13SOMB91308424420344 и основание за плащане "Дарение - национален трибагреник".  

Договор за дарение

Справка дарители - обновена 2.4.2022г.

Имената на всички дарители, застанали зад каузата, ще бъдат оповестени публично, за да бъде прозрачна инициативата.

Община Ямбол предварително изказва благодарност на всички, които ще се включат и ще помогнат за закупуването и изграждането на това съоръжение, върху което ще се вее националния ни трибагреник,  чийто първообраз е дело на ямболци! Към събраната сума ще бъдат добавени средства, осигурени от общинския бюджет.

Припомняме, че наскоро успешно приключи и дарителската кампания за изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски, за което ръководството благодари от сърце на всички граждани и фирми, включили се в нея!

Полезни връзки


Банери ➲